Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Närings­minister Mikael Damberg (S) aktiverar varselgrupp. Arkivbild.

Regeringen aktiverar varselgrupp

Efter flera Skånevarsel i rad aktiveras regeringens grupp som sätts in vid större neddragningar.

Efter flera större varsel på kort tid vid Sony, Baxter, Tetra Pak och nu senast Ikea, vill Damberg få en bättre bild vad som händer i Skåne.

- Historiskt har vi haft låga varsel i Sverige och även i Skåne på senare tid, men det har hänt ett flertal varsel på varandra i Skåne under kort tid och då vill jag se till att ansvariga myndigheter har god beredskap.

Genomlysning

Skåne har under en rad år utmålats som en tillväxtregion ihop med Köpenhamnsområdet. Och på sikt har sysselsättningen vuxit i Skåneregionen. Damberg har ingen anledning att ändra tron på Skåne.

- Det är i olika sektorer så det är svårt att se ett samband. Men det är ändå viktigt att göra en genomlysning, säger han.

Därför aktiveras regeringens statssekreterargrupp som bland annat får se till att Arbetsförmedlingen och utbildningssystemet är på tårna.

Digitalisering

Ikeas omställning handlar om en digitalisering, enligt bolaget. Damberg tonar ner rädslan för att jobben rent generellt försvinner som en effekt av datorisering och automatisering.

- De senaste åren har vi förlorat 300 000 jobb på svensk arbetsmarknad varje år. Men det har skapats ännu fler varje år. Det jag förväntar mig är att fler företag kommer att gå igenom en omställning där digitalisering och automatisering får en viktigare roll, säger han och pekar på vikten av att företag investerar i sin personal.