Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU- och handelsminister Ann Linde (S). Arkivbild.

Regeringen räknar med mer USA-tullar mot EU

Räkna med att handelskonflikten mellan Bryssel och Washington trappas upp i sommar – det är stalltipset från den svenska regeringen.

- Bland annat USA:s handelsminister Wilbur Ross har ju sagt att om EU svarar med motåtgärder då kommer USA att svara igen med åtgärder mot EU, säger Ann Linde till TT i samband med en presskonferens.

USA:s handelsdepartement har redan inlett en utredning om eventuella fordonstullar mot EU. Ett beslut beräknas kunna bli verklighet tidigt 2019. Men vad Trumpregeringens nästa drag blir mot EU avgörs inom de närmaste dagarna, när EU-kommissionen sätter ned foten och inför motåtgärder mot de stål- och aluminiumtullar som USA införde i början av juni.

"Mycket oroande"

Temat för presskonferensen är det läge som uppstått i världsekonomin efter Donald Trumps nya tullhot mot Kina. Beskedet från Trump kommer inte som någon överraskning för handelsministern.

- Men det är väldigt stora belopp och det kommer väldigt snabbt. Det är fyra åtgärder nu på väldigt kort tid. Det är mycket oroande, säger hon.

Hon hoppas fortfarande det ska gå att undvika ett handelskrig.

- Men om det ena landet efter det andra sätter upp höga tullar samtidigt som vi ser att WTO blir lamslaget, då är vi på väg in i ett handelskrig, säger hon.

Samtidigt laddar hon för nya steg i konflikten. Om USA tar till fordonstullar hoppas hon att EU-svaret blir kraftfullt. Och efter bilaterala överläggningar med tyska ministerkollegor räknar hon med att så blir fallet.

Måste ge en respons

Finansminister Magdalena Andersson (S), som ska presentera en ny budgetprognos på torsdag, är också med på presskonferensen. Även hon är oroad över utvecklingen och vad den kan innebära för svensk ekonomi på sikt. Enligt finansministern visar detta hur viktigt det är att Sverige kan agera tillsammans med andra EU-länder.

- Det ger oss betydligt större röst i världen än om vi skulle agera på egen hand, säger Magdalena Andersson.

EU-kommissionen väntas kanske redan denna vecka formellt fatta beslut om att införa motåtgärder i form av tullar på varor från USA för 2,8 miljarder euro, som svar på USA:s tullar på stål och aluminium, som infördes i början av juni.

Beslutet har förankrats bland EU:s regeringar, där det råder stor enighet om åtgärderna.

- Det går ju naturligtvis för EU inte att bara sitta och titta på när USA inför tullar på det här sättet. Då måste vi naturligtvis ge en respons, men vi ger en måttlig respons, säger finansministern.

Enligt Magdalena Andersson är motåtgärderna från Bryssel avvägda för att inte eskalera konflikten och anpassade för att inte strida mot Världshandelsorganisationen WTO:s regler.