SKL har beslutat sänka ersättningsnivåerna för digitala vårdtjänster utanför patientens egen hemregion. Arkivbild.
SKL har beslutat sänka ersättningsnivåerna för digitala vårdtjänster utanför patientens egen hemregion. Arkivbild.

Sänkt ersättning för digital vård

Ersättningen för digitala vårdtjänster sänks. Beslutet får kritik från vårdföretag som menar att Sverige riskerar bli omsprunget i framtiden.

ANNONS
|

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har beslutat sänka ersättningsnivåerna för digitala vårdtjänster utanför patientens egen hemregion.

Marie Morell, ordförande för sjukvårdsdelegationen på SKL säger att sänkningarna är linje med ett pågående arbete att se över utomlänsersättningarna:

- När det gäller det digitala så var det ju inte med i beräkningarna för ersättningarna från början. Det var ett system för om du blev sjuk när du var på semester på annan ort exempelvis. Ersättningen som då utgick mellan länen var ganska hög för det skedde så sällan, säger hon.

ANNONS

"Ny koll"

Efter etableringen av mer tillgänglig digital vård har systemet setts över i omgångar, enligt Morell.

- Det gjordes en uppdatering för några år sedan. Samtidigt sades redan då att det bör göras en ny koll om ett par år och det är det vi har gjort nu.

Enligt de nya rekommendationerna blir den så kallade utomlänsersättningen 500 kronor för en digital kontakt med läkare, 425 kronor för kontakt med psykolog och 275 kronor för kontakt med till exempel sjuksköterska. Tidigare var ersättningarna till vårdföretagen 650 kronor, 600 kronor respektive 300 kronor.

"Tydlig signal"

Vårdföretaget KRY kritiserar beslutet. I ett pressmeddelande skriver vd Johannes Schildt:

"Signalen är tydlig. Digitaliseringen är inte önskvärd. Sverige ställer sig frivilligt vid sidan av när våra Europeiska grannar springer före och investerar för framtiden."

Marie Morell säger att vårdföretagen varit med i diskussionerna om de nya nivåerna men att det samtidigt varit en utmaning att föra dialog, då det saknas en övergripande branschorganisation.

Under 2018 skedde 4,6 procent av besöken hos allmänläkare i primärvården via en digital kontakt i en annan region än patientens hemregion.

ANNONS
TT

ANNONS