Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skogsbolaget SCA ökar vinsten. Arkivbild

SCA ökar vinsten – högkonjunktur i skogen

Svensk skogsindustri har vind i seglen. Morgonens rapport från SCA stärker bilden av en bransch i kraftfull högkonjunktur.

- Det är ett stabilt och starkt kvartal, säger Ulf Larsson, vd på SCA.

SCA redovisar en omsättning på 4,2 miljarder kronor, jämfört med 3,7 miljarder kronor ett år tidigare. Rörelsevinsten uppgick till 776 miljoner kronor, jämfört med 577 miljoner kronor förra året. Enligt Reuters låg förväntningarna på 652 miljoner kronor.

För årets första nio månader påverkade högre råvaru- och energikostnader resultatet negativt.

- I en stark marknad som nu är det viktigt att fokusera på kostnader och produktivitet, det kommer att bli huvudfokus framöver, säger Larsson.

"Svårt att säga när det var så bra"

I förra veckan rapporterade även Holmen ett resultat som överträffade analytikernas förväntningar.

- Läget i den svenska skogsindustrin är väldigt gott, det är svårt att säga när det var så här bra senast, säger Oskar Lindström, aktieanalytiker på Danske Bank.

Annars har svensk skogsindustri länge haft det tufft. Tiden från millennieskiftet och fram till finanskrisen 2008 benämner Lindström som ”en enda lång nedgång”.

- Det är först de senaste två åren som vi har sett högkonjunktur inom svensk skogsindustri, säger Lindström och påpekar att under fyra av de fem senaste åren har skogsaktierna slagit generalindex ”med råge”.

Investeringsboom i skogsindustrin

- Det är en investeringsboom i svensk skogsindustri som vi inte har sett sedan mitten på 90-talet, säger Lindström.

Som exempel nämns dagens rapporterande SCA som byggt en ny massafabrik i Timrå för 7,8 miljarder kronor som ska öppna till sommaren.

Och just årets uppgång av massapriset är något som har överraskat.

- I början på året var konsensus att priset skulle gå ner i år, säger Lindström.

Att så inte blev fallet förklaras av en stark världsekonomi och hög kinesisk import av massa.

Samtidigt har priset på kartongtypen wellråvara – det som SCA tillverkar inom divisionen Paper – stigit kraftigt under året.

Även sågverksindustrin i Sverige har goda tider.

- Det är en bransch som ofta har det besvärligt. Så fort det blir bra konjunktur stiger timmerpriserna och det blir svårt för bolagen att tjäna pengar, säger Lindström.

Byggande påverkar

Förklaringen till att det nu ändå ser bra ut är att efterfrågan är hög i Sverige, Europa och USA till följd av ökat byggande. I USA gynnas nordiska producenter av de importtullar som USA infört på kanadensiska sågade trävaror under året.

När det gäller svensk skogsindustri är valutan ofta av intresse. Eftersom de svenska skogsbolagen i princip har alla sina kostnader i kronor, och säljer i dollar eller euro, så gynnas företagen generellt av en svag krona.

- Det är inte det som har drivit de senaste årens uppgång. Men dollarn försvagades en del under sommaren och pundet har försvagats, vi får se vad som händer där, säger Oskar Lindström.

SCA-aktien steg drygt 5 procent på Stockholmsbörsen under tisdagsförmiddagen.