Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SCA: "Ett superstarkt kvartal"

Skogs- och pappersjätten SCA ökar vinsten för det andra kvartalet jämfört med i fjol. Det trots ombyggnadstopp i skogsbolagets nya massafabrik.

- Ett superstarkt kvartal inom alla produktområden. Vi har fortsatt starka marknader i alla geografier inom Europa, USA och Asien, säger SCA:s vd Ulf Larsson i en intervju med TT.

För andra kvartalet i år redovisar skog- och pappersjättens en vinst före skatt på 740 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinst på 412 miljoner kronor motsvarande period 2017.

Massadivisionen drog ner resultatet

Skog-, trä och pappersdivisionerna gjorde ett förbättrat resultat jämfört med föregående kvartal och jämfört med samma period i fjol.

Enligt Oskar Lindström, analytiker på Danske Bank, överträffade resultatet förväntningarna i alla divisioner förutom massadivisionen.

Det som drog ner resultatet och gjorde att det landade i linje med förväntningarna var massadivisionen, vilket främst beror på produktionsstoppet i samband med uppstarten av det nya massabruket i Östrand.

- Produktionsstoppet i Östrand kostade oss cirka 250 miljoner kronor, säger Ulf Larsson.

Vid utgången av det andra kvartalet hade närmare 6,6 miljarder investerats i Östrand, omkring 85 procent av den totala investeringen. Fabriken är nu i gång sedan en månad tillbaka, vilket är tidigare än väntat.

Även den svaga kronan gynnar försäljningen.

- Vi har i princip alla kostnader i svenska kronor och vi är ett exporterande företag, säger Larsson.

Liten påverkan av bränderna

De pågående skogsbränderna har inte nämnvärt drabbat bolaget. Hittills har cirka 600 hektar av SCA:s skogar brunnit ner, vilket motsvarar 2 till 2,5 procent av en normal årsavverkning.

- Det är i linje med vad vi annars skulle ha bränt, säger han.

Larsson uttrycker samtidigt sympati för alla skogsägare som har drabbats av bränder och meddelar att cirka 200 personer från SCA har hjälpt till med brandbekämpning.

- Det är en fullständig tragedi för dem som förlorar allt de har.

Till skillnad från konkurrenterna har SCA heller inte drabbats av den rådande massavedsbristen som har drabbat andra skogsbolag. Enligt Larsson beror det på att SCA har en fördel i att en högre andel av virket som kommer från egna skogar.

Omsättningen uppgick till 4 670 miljoner kronor, att jämföra med 4 222 miljoner kronor ett år tidigare.

Larsson ser positivt på framtiden, men har aviserat prisökningar inom alla produktsegment som kommer att få genomslag i det tredje kvartalet.

Resultatet fick initialt SCA att stiga på börsen, men klockan halv ett var aktien bara upp 0,1 procent.