Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Scania putsas upp inför eventuell börsnotering. Arkivbild.

Scania välkomnar ny börsresa

Runt 70 miljarder kronor för en fjärdedel. Så mycket hoppas tyska fordonsjätten Volkswagen kunna dra in vid en börsnotering av lastbilsdelen där svenska Scania ingår, skriver Der Spiegel enligt Reuters. Svenska metallfacket sitter lugnt i båten.

En börsnotering skulle kunna bli aktuell i början av nästa år, enligt källor till Reuters.

Och enligt Der Spiegels källa skulle en försäljning av 25 procent av aktierna vara aktuellt, till ett pris av 6–7 miljarder euro. Resten skulle VW behålla.

Volkswagenledningen har tydligt deklarerat att man planerar för att göra lastbilsdivisionen redo för kapitalmarknaden. Exakt vad som händer sen är mer oklart, men en åternotering av lastbilarna till aktiebörsen ligger i korten.

Ingen skillnad

Metallfacket på Scania är inte direkt orolig för konsekvenserna.

- Nej inte för dem i exempelvis monteringen, det blir ingen skillnad alls, säger Johan Järvklo, IF Metallklubbens ordförande på Scania. Han sitter dessutom som arbetstagarrepresentant i VW:s överstyrelse.

När Scania gick ihop med tyska lastbilsbolaget MAN, och som nu båda ingår i VW-familjen, fick de anställda garantier för att jobb inte skulle flytta till Tyskland.

- Allt det kommer att vara kvar, säger Järvklo.

Plus för Scania

Även Scanias vd Henrik Henriksson lugnar eventuellt oroliga.

- Jag ser plus i det här, det är bra för Scania i Sverige, säger han.

- Vi har visat att Scania är ett professionellt, välskött företag, fortsätter han och pekar bland annat på att Södertälje fått ansvar för den koordinerade tekniska utvecklingen och forskningen inom lastbilsgruppen.

Han beskriver lastbilsdivisionens väg till ett mer självständigt företag inom VW-familjen, med en möjlig börsnotering i horisonten, som naturlig. En global kraftig expansion står på schemat och det görs bäst med friare tyglar och där lastbilarna får en tydlig värdering för ägarna. Att lastbilarna dessutom slipper undan de av dieselgate nedkladdade personbilarna kan också vara en orsak även om ingen från VW direkt vill säga det.

Det var inte jättemånga år sedan Scania köptes ut från börsen när VW lade vantarna på svenska Scania. En åternotering görs nu i sådana fall ihop med MAN.