Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Metoo-rörelsen har gjort stora avtryck. Arkivbild.

Sextrakasserier börjar oftast med jargong

Att prata om det, och hålla koll på jargongen. Det är några av de viktigaste åtgärderna för att mota de sexuella trakasserierna på arbetsplatserna. Fack och arbetsgivare har tillsammans med företaget Prevent tagit fram en checklista.

Ofta kan det finnas en trappa av osunda beteenden som en början på trakasserierna.

- Det gäller att hålla koll på jargongen, det är ofta där det börjar, säger Lisa Rönnbäck, projektledare på Prevent som jobbar förebyggande med arbetsmiljöfrågor.

- Att få stopp på den sexistiska jargongen, säger Anja Westberg, ombudsman på Kommunal, som den viktigaste åtgärden.

Måste prata

Och att våga prata om det, vilket Anja Westberg, liksom många andra vittnar om har blivit mycket lättare på arbetsplatserna i spåren av metoo-rörelsen.

- Vi får aldrig sluta prata om metoo – över min döda kropp, säger hon.

Både fack och arbetsgivare har tidigare varit dåliga på att handskas med sextrakasserier på jobbet, anser Westberg och Rönnbäck.

En företagare reagerar oftast akut när något händer.

- Oj, nu händer det, nu måsta jag göra något. Men man måste vara förberedd, ha rutiner. Den här checklistan bygger på lagkraven, säger Lisa Rönnbäck.

Andra trakasserier

Det har blivit bättre när frågan lyfts på arbetsplatserna. Och med hjälp av checklistan ska arbetsgivare och arbetstagarrepresentanter och skyddsombud nu få något att luta sig mot. Rönnbäcks bedömning är inte att det handlar om ointresse för frågorna primärt.

- Men man vet inte hur man ska göra, säger hon.

"Det handlar mycket om att förändra kulturen och jargongen på arbetsplatsen och ett aktivt förebyggande arbete. Det nya webbverktyget hjälper dem att ta sig vidare", skriver Industriarbetsgivarnas arbetsrättsjurist Viktoria Lundqvist i en kommentar.

Men det handlar egentligen inte bara om sexuella trakasserier. I spåren av metoo spred sig uppmärksamheten och ifrågasättanden av andra typer av trakasserier och maktmissbruk rent generellt.

- Det tror jag, absolut. Det handlar ofta om samma strukturer.