Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byggkoncernen Skanska redovisar kvartalsrapport. Arkivbild

Skanska-vd: Lönsamheten oacceptabel

Skanskas vd Anders Danielsson sågar bolagets byggverksamhet utanför Norden efter bolagets delårsrapport.

Byggkoncernen Skanska redovisar ett oväntat svagt resultat för årets första kvartal. Vinsten pressas av stora åtgärder inom den utomnordiska byggverksamheten.

Som ett resultat av det sker nu omstruktureringar i Skanskas verksamhet och där tar bolaget kostnader på 670 miljoner kronor i kvartalet. Allra värst är det i Polen, enligt Skanskas vd.

Där tar bolaget ytterligare nedskrivningar på 600 miljoner kronor.

Lämnar delar av Polen

- Vi är mitt inne i en kraftfull omstrukturering där vi säger upp 2 500, ungefär hälften av personalen. Vi ändrar strategi från att vara rikstäckande i Polen till att fokusera på sex, sju städer där vi har både kommersiell projektutveckling och bostadsutveckling, säger Danielsson.

Förutom Polen sker också justeringar för att få upp lönsamheten i kärnverksamheten i Storbritannien och Tjeckien. Dessutom lämnar Skanska energisektorn i USA.

- Vi lämnar energisektorn, det är inte tillräckligt bra lönsamhet. Vi har inte presterat tillräckligt bra i de projekten. De projekt där vi sett kostnadsökningar, det är stora projekt vissa av dem, kommer att fortsätta under 2018 och en bit in 2019, så den orderstocken är lite skadad, säger Danielsson.

Bostäder svårare i Stockholm

Han noterar också avmattade volymer inom bostadsutveckling i Sverige och Norge, vilket har lett till en minskning i antal sålda bostäder i första kvartalet jämfört med samma period föregående år.

- Den är fortsatt avvaktande. Det tar längre tid att sälja bostäder i framför allt Stockholm men även i Oslo. Finland däremot går bra, säger Anders Danielsson.

Som helhet redovisade Skanska en vinst före skatt på 639 miljoner kronor för första kvartalet 2018. Det kan jämföras med en vinst på 1,85 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

Rapporten fick också ett bistert mottagande på börsen där aktien strax före klockan 11 var ned nästan fem procent. Under det senaste året har Skanskas aktie backat nära 24 procent.