500-sedeln när euron introducerades i Tyskland.
500-sedeln när euron introducerades i Tyskland.

Skrotning av eurosedel väcker känslor

500-eurosedeln tackar för sig. Europeiska centralbanken är i slutet av utfasningen av sedeln som nog få kommer sakna. Men i Tyskland har slopandet väckt debatt.

ANNONS
|

Planen att fasa ut eurosedeln med den högsta valören har inte lett till några kraftiga reaktioner i Europa – förutom i Tyskland där många befarar att det är början på slutet för kontanter.

Från och med söndag kommer 17 av 19 centralbanker i eurozonen sluta utfärda den lilafärgade sedeln. I Tyskland och Österrike håller man däremot fast vid sedeln fram till den 26 april. Anledningen uppges vara att få en smidigare övergång, enligt Europeiska centralbanken (ECB).

Kopplas till brottslighet

ECB bestämde 2016 att man skulle sluta ge ut 500-eurosedlar. En av anledningarna var oron för att sedeln kan underlätta för olaglig verksamhet efter att man kunnat koppla användningen till bland annat penningtvätt och skatteflykt.

ANNONS

Sedelns valör har gjort den till ett effektivt sätt att olagligt transportera stora summor pengar. En miljon euro (motsvarande drygt 10 miljoner kronor) väger endast 2,2 kilo och kan därför lätt få plats i en liten väska.

En av de starkaste motståndarna till skrotandet är tyska centralbankens chef Jens Weidmann, som menar på att avskaffandet inte kommer att bidra till bekämpning av kriminalitet, men att det däremot kan skada förtroendet för valutan.

Kan fortsatt användas

När euron infördes var Tyskland väldigt förtjusta i att ha en 500-eurosedel som den närmaste motsvarigheten till deras sedel för 1000 D-mark, landets tidigare valuta. Men trots det används sedeln inte mer i Tyskland än i andra länder.

Den som har 500-sedlar hemma eller i plånboken behöver dock inte rusa till närmaste affär för att bli av med dem. Sedlarna som finns kommer fortsatt att vara lagliga betalningsmedel.

- De kan fortsätta spenderas eller sparas, och de kommer att behålla sitt värde, säger Eva Taylor, talesperson för ECB.

500-eurosedeln utgjorde 2,3 procent av alla eurosedlar som var i rörelse förra månaden.

ANNONS
TT-AFP

Fakta: 19 länder i eurozonen

Euron infördes först i digital form som en sorts bokföringsvaluta. Men sedan 2002 är euron även ett kontant betalningsmedel.

Från början var elva länder med i valutaunionen. Belgien, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Tyskland och Österrike. Sedan dess har åtta länder anslutit sig: Grekland (2001), Slovenien (2007), Cypern och Malta (2008), Slovakien (2009), Estland (2011), Lettland (2014) och Litauen (2015). Det innebär att det nu finns 19 euroländer, med sammanlagt fler än 340 miljoner invånare.

Euron används även som betalningsmedel i europeiska mikrostater som Andorra, Monaco, San Marino och Vatikanen. Kosovo och Montenegro har också beslutat att använda euron som betalningsmedel trots att de inte är med i valutaunionen.

Utanför Europa används euron i Franska Guyana och en rad öriken med kopplingar till euroländer som Azorerna, Kanarieöarna, Madeira, Mayotte, Réunion, Saint Pierre, Miquelon, Guadeloupe, Martinique samt den forna svenska kolonin Saint-Barthélemy.

Källa: ECB

ANNONS