Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Stänger 130 kontor. Arkivbild.

Småkontoren ryker när AF skär ner

Arbetsförmedlingen har beslutat att stänga cirka 130 av de sammanlagt 242 lokala kontoren runt om i landet. Det blir konsekvensen av de stora besparingarna politikerna lagt på myndigheten.

Exakt vilka kontor som ska stängas är inte klart ännu. Än så länge har styrelsen gett klartecken för ramarna.

- Då pratar vi om kontor i mindre och medelstora städer, och då är det för oss många av våra mindre kontor, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Verksamhet kvar

Därmed lär vita fläckar uppstå på Arbetsförmedlingens kontorskarta.

- Men vi kommer att ha verksamhet i alla kommuner, säger han.

Det ska ske i samarbete med kommuner, där AF exempelvis lånar lokaler, och tillsammans med andra myndigheter via Statens servicecenter och dess servicekontor, enligt Sjöberg.

Redan i januari meddelade Arbetsförmedlingen att de skulle varsla 4 500 personer och att de skulle minska antalet kontor i landet.

Personalmässigt blir neddragningarna mycket stora i storstadsområdena och i mellanstora städer, enligt myndigheten, men tydligast kommer det ändå att märkas på de mindre orterna där antalet medarbetare kommer att vara för få för att kunna bedriva en meningsfull verksamhet.

"Oroliga och frustrerade"

- Det här är ett hårt slag mot myndigheten som inte bara drabbar personalen, utan också kunderna. Många som är inskrivna på Arbetsförmedlingen är i behov av stöd och hjälp, men hur ska de få det om det är flera mil till närmaste kontor. Ta exempelvis Norrland norr om Gävle, där kommer det inte att finnas många kontor kvar, samtidigt som avstånden är stora, säger Fredrik Andersson, ordförande för fackförbundet ST inom Arbetsförmedlingen.

TT: Vad säger medlemmarna?

- De är oroliga och frustrerade, så klart. Inte bara för sig själva utan också för kunderna.

TT: AF har kritiserats länge för ineffektivitet, finns det fog för kritiken?

- Visst finns det saker som kan bli bättre, men att kapa myndigheten på det här sättet är inte rätt väg att gå. Och de som tycker till är oftast inte kunderna, utan förståsigpåare som har åsikter, säger Fredrik Andersson.

Snart besked

Besked om exakt vilka kontor som kommer att stängas väntas senast om en månad, enligt Mikael Sjöberg. Sen kan det dröja ytterligare uppemot ett år innan det faktiskt stängs igen.

Besparingarna och jättevarslet var till att börja med en direkt konsekvens av M/KD-budgeten som tillsammans med SD röstades igenom före jul, men även regeringens överenskommelse med C och L, det så kallade januariavtalet (JA), påverkar Arbetsförmedlingens framtid.