Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes president Emmanuel Macron fanns med bland gästerna på en flygmässa i Paris, där en modell av det framtida europeiska stridsflygplanet fanns att titta på.

Spansk medverkan i stridsflygssatsning

Spanien ansluter sig till en fransk-tysk satsning på att utveckla ett nytt stridsflygplan till 2040. Planet ska byggas av de Paris-noterade bolagen Airbus och Dassault Aviation.

Det nya stridsflygplanets motor ska tas fram av franska Safran och tyska MTU Aero Engines. En prototyp ska vara i luften till 2026, enligt planerna. Tanken är att det ska ersätta stridsflygplanen Rafale från Dassault och tyska Eurofighter – som i dagsläget konkurrerar med bland annat Saabs Jas 39 Gripen.

Det försvarspolitiska avtal som nu har skrivits på av Berlin, Madrid och Paris bygger på den så kallade SCAF-uppgörelsen mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel för två år sedan, där det utöver stridsflygplan även finns planer på att utveckla drönarsystem bland annat.

Separata planer på att utveckla ett nytt stridsflygplan finns även i Storbritannien, med arbetsnamnet Tempest. I den satsningen ingår brittiska BAE Systems och Rolls Royce samt italienska Leonardo samt robottillverkaren MBDA.

Macron har tidigare försökt få med britterna på det europeiska projektet.

- Konkurrens mellan européer som försvagar oss mot amerikaner och kineser är löjligt, sade Macron när han på måndagen fick frågor om de två projekten på en flygmässa i Paris.