Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Swedbanks aktie rasade på börsen efter uppgifterna om misstänkt penningtvätt. Arkivbild.

Sparekonom: Se över innehavet i Swedbank

Efter misstankarna om penningtvätt genom Swedbank uppmanar sparekonomen Johanna Kull småspararna att se över sina aktieportföljer.

SVT:s avslöjande om att Swedbank dragits in i penningtvätthärvan kring Danske Bank fick aktien att rasa 13,6 procent.

- Det är en ordentlig slakt och det är uppenbart att Swedbank inte har marknadens förtroende just nu. Man är rädd att det kan komma fram fler uppgifter, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, som tror att misstankarna riskerar att ligga som "en blöt filt" över aktien ett tag framöver.

TT: Hur bör småspararna agera?

- Framför allt ska man utgå från hur stor andel Swedbank utgör av ens totala portfölj. Är det en betydande andel innebär risken för en fortsatt nedgång så mycket stryk för ens sparande att man bör minska på andelen redan nu, medan frågan ser annorlunda ut om Swedbank bara är en skärva av ens totala portfölj.

Johanna Kull tycker att bankens vd Birgitte Bonnesen kunde gett klarare besked i den telefonkonferens som hölls på onsdagen.

- Det är anmärkningsvärt att man tar så tydligt avstånd från att anlita en oberoende tredje part för att granska de här affärerna. Det hade varit ett sätt att visa att man vill gå till botten med detta.