Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Beskedet om att Cristina Stenbeck lämnar Kinneviks styrelse efter 16 år kom i fredags. Arkivbild.

Stenbeck: "Dags för ett nytt kapitel"

Cristina Stenbeck lämnar Kinneviks styrelse för en roll som fri investerare. Nu berättar hon om nästa steg i en stor intervju med Dagens industri.

Beskedet att Cristina Stenbeck lämnar investeringsbolagets styrelse efter 16 år kom i fredags. Hon kvarstår som aktiv ägare, bland annat som ordförande i valberedningen.

Men för första gången sedan grundandet 1936 kommer bolaget inte ha en Stenbeck i styrelsen.

- Det här är bra för Kinnevik och det är dags för ett nytt kapitel även för mig. Det har tagit två decennier att komma hit, säger 41-åriga Cristina Stenbeck till Di.

Friare relation

Hon säger till tidningen att beslutet att lämna är resultatet av en flera år lång process.

- Det här är nästa steg för mig och ännu viktigare för Kinnevik. Bolaget måste kunna stå på sina egna fötter på sin egen grund utan mig.

Cristina Stenbeck förklarar att det nu är "mycket upp till Kinnevik att definiera" hur relationen ska se ut. Hon har fått blandade reaktioner och många frågor efter beskedet.

- En del frågor har handlat om jag kommer att göra mer saker vid sidan om Kinnevik framöver och hur det påverkar dem som vd:ar i gruppen eller som kulturbärare i Kinnevik. Svaret på den frågan är att jag kommer att ha en friare relation till Kinnevik och att jag kommer kunna investera mina pengar i en bredare grupp företag privat och publikt, säger hon till Di.

"Betydligt lägre ambitioner"

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, påpekar att symbolvärdet hos Cristina Stenbecks frånträde är högt, men att det också kan få stora följder för bolaget.

- Hon pratar om att hon vill göra egna affärer, bygga upp något eget. Hennes enorma kontaktnät har varit en tillgång för Kinnevik och nu ska man dela på de affärerna. Bra investeringar kommer att landa hos Cristina själv, säger han till TT.

Enligt Joakim Bornold är det en förlust för övriga aktieägare. Han beskriver Kinnevik – som har släppt taget om MTG och vill sälja mobilkoncernen Millicom – som ett krympande bolag.

- För aktieägarna är det viktigt att hålla ögonen på den här förändringen. Man får se vad Kinnevik blir. Men känslan är att det är ett maktbolag som går till att ha betydligt lägre ambitioner.