Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wallenbergssfärens Investor redovisar delårssiffror. Arkivbild.

Stigande substansvärde för Investor

Investor rapporterade ett vinstresultat på 4,4 miljarder kronor för årets första kvartal. Vd:n Johan Forssell fick direkt frågor om varför bolaget inte investerar mer i Ericsson som under dagen stigit kraftigt på börsen.

- Jag tror att investera 3,3 miljarder kronor för 50 kronor per aktie kommer att ge oss en bra långsiktig avkastning. Det är mitt fokus, svarade Forssell på analytikerkonferensen.

Bakgrunden var en fråga om vilken uppsida Investor ser i Ericsson och varför man inte investerat mer i den svenska telekomjätten. Wallenbergbolaget har köpt aktier för en miljard kronor under årets första kvartal och totalt 3,3 miljarder kronor under de senaste 18 månaderna.

Måttlig börsreaktion

Efter investeringarna äger Investor lite mer än 7 procent av kapitalet och 22,5 procent av rösterna i den svenska telekomjätten som under förmiddagen steg med ungefär 15 procent på Stockholmsbörsen efter att bolagets kvartalsrapport kommit in bättre än väntat.

Börsreaktionen på Investorrapporten var betydligt måttligare – upp ungefär en procent.

I siffror redovisade Investor en vinst före skatt på 4,4 miljarder kronor för första kvartalet 2018. Det kan jämföras med en vinst på cirka 30,4 miljarder kronor under motsvarande period 2017.

Det så kallade substansvärdet uppgick den 31 mars till 342 575 miljoner kronor, eller 448 kronor per aktie. Det är en ökning på 2 procent eller 6 312 miljoner kronor sedan årsskiftet.

Handelskrig oroar

Och klart är att det pågående handelsbråket mellan USA och Kina är något som oroar bolaget.

"Ur ett makroperspektiv var tillväxten fortsatt god inom många industrisegment och geografier. Detta gynnsamma klimat kan mycket väl bestå, men det finns naturligtvis ett antal potentiella risker, däribland hotet om handelskrig", kommenterar Investors vd Johan Forssell i delårsrapporten.