Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hemstädning är en av tjänsterna som går att göra avdrag för inom ramen för rut. Arkivbild.

Stor ökning av rut - minskning av rot

2017 blev ett rekordår för rut-avdragen. Samtidigt fortsätter rot-avdragen att minska, troligen till följd av att man inte längre får dra av en lika stor del av summan för bygg- och renoveringstjänster.

Enligt statistik från Skatteverket ökade användningen av rut-avdragen – avdrag för hushållsnära tjänster – med 25 procent förra året. Det motsvarar nästan en miljard kronor.

- Man kan se att vi har en stor efterfrågan på den här typen av tjänster, säger Maria Andersson, vd på rutföretaget Hemfrid.

Hon menar att ökningen beror på två saker: dels en ökande efterfrågan på hemstädning, och dels att rut utvidgats till att omfatta flytt-, it- och utökade trädgårdstjänster.

Rot minskar

Samtidigt minskade rot-avdragen – avdrag för byggtjänster – med nästan två miljarder kronor. Det är en trend som kunnat skönjas sedan 2016 då skattereduktionen för rot sänktes från 50 till 30 procent. Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, menar att minskningen märktes av direkt efter att beslutet om sänkt avdragsrätt klubbats.

- Det är klart att det har ett direkt samband. Man har fått en förändring i köpbeteendet.

Parallellt med att den avdragsgilla andelen krympt har antalet människor som utnyttjar avdragsförmånen också minskat.

Småjobb påverkas

TT: Kan det vara så att människor i viss utsträckning inte längre tycker att det är värt besväret?

- När det gäller stora jobb är det nog som förut. Men på småjobb har det säkert fått en viss påverkan. Hantverkare är kanske heller inte lika snabba på att marknadsföra rot-avdrag, om de till exempel kommer hem och byter ett rör till en kostnad av 700 kronor. Rot innebär en del pappersarbete för säljaren, säger Pia Blank Thörnroos.

Totalt sett till hela landet gjordes 2017 rut-avdrag för 4,63 miljarder kronor, och rot-avdrag för 9,25 miljarder kronor.