Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Strängare penningtvättslagar diskuteras i EU

Skärpningar i penningtvättslagen diskuteras i EU, enligt finansminister Magdalena Andersson (S). Ministern uttalar sig däremot inte om stämmans beslut att ge Swedbanks styrelse ansvarsfrihet – trots misstankar om grovt svindleri och penningtvätt.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger sig ta allvarligt på uppgifterna kring Swedbank och uppmanar banken att lägga alla kort på bordet och samarbeta med myndigheter och Finansinspektionen som arbetar med fallet.

- Mycket av uppgifterna som kommer fram nu är saker som skett innan många regler skärpts, säger Magdalena Andersson till TT och pekar på skärpta regler kring penningtvätt, höjda böter och ökade resurser till Finansinspektionen.

- Det diskuteras ytterligare skärpningar av penningtvättsreglerna på EU-nivå. Många av transaktionerna är gränsöverskridande och då behöver övervakningen vara gränsöverskridande, fortsätter hon.

"Bör inte kommentera"

Vad hon anser om att Swedbanks vd Birgitte Bonnesen fick sparken under torsdagen och nekades ansvarsfrihet medan resten av styrelsen fick grönt ljus på stämman vill hon inte uttala sig om.

- Vilka som får ansvarsfrihet eller inte är inget som vi ministrar bör kommentera. Det är helt upp till aktieägarna, säger Magdalena Andersson (S).

"Ett bra banksystem"

De misstänkta penningtvättskandalerna till trots så är den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s generalsekreterare Angel Gurría positiv till Sveriges banksystem. Under en pressträff på fredagen i Stockholm, där han presenterade OECD:s senaste rapport, tog han kort upp härvan men pekade på att skandalen gäller en bank – inte hela Sveriges banksystem.

- Jag har också läst nyheterna idag. Men Sverige har i grund och botten ett bra banksystem, säger Angel Gurría.