Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eva de Falck, chefsjurist på Swedbank, advokat Wilhelm Lüning, Lars Idermark, styrelseordförande och Anders Karlsson, Swedbanks tillförordnade vd, under Swedbanks årsstämma på Folkets hus i Stockholm.

Swedbankstämma backar upp pressad styrelse

Swedbanks sparkade vd Birgitte Bonnesen nekades ansvarsfrihet av årsstämman – men styrelsen får grönt ljus. Ordföranden Lars Idermark hävdar att han inte sett en intern rapport om omfattande misstänkt penningtvätt eller uppgifter om den amerikanska utredningen.

Polisrazzia och misstankar om grovt svindleri. Det har varit omskakande dagar för Swedbank. En timme före storbankens stämma blev Bonnesen av med jobbet.

- Det är vad som hänt sista tiden och det senaste dygnet när Ekobrottsmyndigheten kom och det uppkom frågor om insiderbrott. Det blev för mycket, sade Idermark på en pressträff efter stämman.

Idermark anser att det behövs ett nytt ledarskap i banken för att återskapa förtroendet och att frågan om öppenhet är central.

Drygt 70 procent av aktieägarna på stämman röstade för att neka Bonnesen ansvarsfrihet.

Svarar fåordigt

Den senaste tidens händelseutveckling kring Swedbank har präglats av frågor om vad ledning och styrelse haft för information, och vad som sedan kommunicerats utåt.

Nyligen i SVT:s Uppdrag granskning sade Idermark att han inte känt till att amerikanska myndigheter inlett en utredning om banken. Men uppgifterna hade funnits på Swedbanks huvudkontor i en månad.

På en fråga från TT om hur han inte kunnat känna till detta var han fåordig.

- Under programmet kände jag inte till det. Vi kan inte kommentera sådana här saker. För vi måste hålla oss till de regler och förordningar som finns, svarade han utan att precisera vilka de reglerna är.

Idermark vidhåller också att han inte har tagit del av den intern hemlig rapport om omfattande misstänkt penningtvätt i Baltikum som det rapporterats om.

Fastän Swedbank inte låter Ekobrottmyndighetens åklagare se rapporten hävdar Idermark att banken samarbetar fullt ut med myndigheterna.

Han ser inga skäl att avgå.

- Jag har fått förfrågan om att fortsätta och ska göra mitt bästa för att återskapa förtroendet. Jag och ledningen och styrelsen har alltid ett ansvar. Men jag tycker att vi har jobbat med de här frågorna på ett väldigt bra sätt.

"En bra styrelse"

Kritik har väckts mot styrelsen och bland andra Aktiespararna ville neka även den ansvarsfrihet.

- Jag är besviken över att de inte gick på vår linje, sade Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, till TT efter stämmans beslut.

Swedbanks största ägare, Sparbanksgruppen, ser inte att styrelsen har begått några fel.

- Vi tycker att det är en bra styrelse, sade Lennart Haglund, ordförande för såväl Sparbanksgruppen som Swedbanks valberedning.

Storägaren Folksam röstade också för ansvarsfrihet för styrelsen.

- Det flödar mycket uppgifter i media men vi som ägare kan bara gå på verifierbara uppgifter – på det som banken eller relevanta myndigheter kommunicerar, sade Jens Henriksson, vd för Folksam.

Han vill avvakta de utredningar som väntar.

Miljarder väck

Såväl Ekobrottsmyndigheten (EBM) som finansinspektionerna i Sverige, Estland och USA-delstaten New York utreder bolaget. I värsta fall hotar amerikanska jätteböter.

Storägaren AMF:s vd Johan Sidenmark undrade på stämman hur banken ska bygga upp förtroendet igen. Han frågade Idermark om han litar på att han fått korrekt information om penningtvätt av Bonnesen.

- Vi måste utgå från att den information vi får i styrelsen är korrekt, sedan måste vi avvakta de utredningar som pågår, svarade Idermark.

Ägarna har bokstavligen miljarder skäl att vara missnöjda med sin investering. Tiotals miljarder kronor i börsvärde har omintetgjorts på ett halvår. Aktien handelsstoppades strax före beskedet om att vd sparkas och återupptogs vid klockan 15.50, efter banken skickat ut sin stämmokommuniké.

Aktien fortsatte att falla tungt, cirka sju procent, under torsdagen. Dagen före blev raset nära tolv procent, efter nyheten om EBM:s razzia mot bankens huvudkontor.

På scenen under stämman satt den tillförordnade vd:n Anders Karlsson på Bonnesens stol. Han beskrev 2018 som "ett av våra bästa år någonsin" med en lönsamhet utan motstycke.

- Men fokus måste också vara att återställa förtroendet, konstaterade han.