- Den frågan får du ställa till polisen, säger Bonnesen.
TT: Men ni måste väl veta?
- Det är inte vårt uppdrag. Det är otroligt viktigt att vi håller i sär våra olika roller. Vårt uppdrag är att upptäcka försök till penningtvätt och anmäla till polisen, och det är det vi lägger all vår kraft på, säger hon.
Känner sig trygg
Enligt vd Birgitte Bonnesen gör rapportens innehåll henne trygg.
- Granskningen visar att om någon av de här 50 namnen var kunder i banken är de inte det längre. Det bekräftar att det arbete vi gör i banken och det sätt vi arbetar på är som vi planerat, säger Birgitte Bonnesen.
- Det vi kan visa på är att det är processer som har fungerat och att jag är trygg med det, fortsätter hon.
De sista relationerna med de 50 kunderna avslutades 2017 enligt rapporten. Där framgår dock att utredarna från revisionsbyrån Forensic Risk Alliance (FRA) inte kan se i Swedbanks uppgifter om det är banken själv som slängt ut kunderna eller om de självmant har avslutat sina konton.
TT: Vad säger det om era rutiner?
- Det är korrekt, att det kan man inte se. Det är en del av det tekniska "set-up" vi har i Baltikum, men det viktiga är ju att om det har varit något, eller att det har varit förändringar i kundens beteende, så är man inte fortsatt kund i banken, säger Bonnesen.
Oklara kunder
Utredningen har heller inte synat vilka som är de verkliga kunderna, bakom eventuella fina fasader. Rapportförfattarna betonar också att de helt utgått från Swedbanks egna uppgifter i materialet.
Bonnesen vill inte svara direkt på frågan om hur stor hon tror att omfattningen av penningtvätten kan vara.
- Vi ser väldigt tydligt att det är tusentals misstänkta händelser som vi rapporterar till polisen varje år och det gör vi i alla länder. Det ger någon typ av känsla för hur stora problem det här är.
Rapporten har många maskade uppgifter, med hänvisning till banksekretess, och handlar bara om de 50 misstänkta kunder som SVT:s Uppdrag granskning har identifierat, inte bankens samtliga affärer i Baltikum. Den ger inget svar på hur många av dessa som ägnat sig åt misstänkt penningtvätt, eller hur stora dessa transaktioner är. I programmet talades det om 40 miljarder kronor.
Fullt förtroende
Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark anser att Birgitte Bonnesen gör ett bra jobb och att det är ett stort arbete som pågår dagligdags i banken mot misstänkt penningtvätt.
- Vi har fullt förtroende för Birgitte Bonnesen. Det här är en jättefin bank. Vi jobbar hårt för att det ska vara en bank med fortsatt hög kvalitet, säger Lars Idermark.
TT: Trots tiotals miljarder kronor i förlorat börsvärde?
- Jag kan inte kommentera hur aktiemarknaden agerar... Vi har snart stämma. Det är det bästa resultatet i bankens historia, säger Idermark.
När det gäller den kritik som väckts mot Bonnesen, om att hon inte lagt alla korten på bordet i höstas efter en intern granskning om kopplingar till kunder i Danske Bank, får hon stöd av ordföranden. Vd sade då att man inte hittat något.
- Det var naturligt att svara på det sättet för att det handlar om sju, åtta kunder som var kunder i Danske Bank, säger Lars Idermark.
Fortsatt utredning
Bonnesen har nu beslutat att skapa en specialiserad enhet inom Swedbank, Financial Crime Intelligence, för att motarbeta finansiell brottslighet.
FRA:s slutsatser är uttryckligen preliminära. Utredningen fortsätter i en andra fas, som inte har något slutdatum. Swedbanks plan är att den inte ska bli offentlig.
- Nu ska den här utredningen gå igenom processer, hur vi jobbar och fördjupa oss i det. Sedan kommer myndigheterna, när vi lämnar det till myndigheterna blir det upp till Finansinspektionen. Jag tycker att det är en bra ordning att vi har det på det sättet och vi har ett bra samarbete med dem, säger Lars Idermark.