Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Telias vd Johan Dennelind.

Telia bekräftar samtal om TV4-köp

Telia är på väg att köpa Bonniers tv-verksamhet, inklusive TV4 och C More. Affären skulle i sådana fall ta rygg på en generell omstöpning av branschen, men äventyrar samtidigt tillståndet för TV4.

Det var tidningen Resumé som var först med uppgifterna, varvid aktien handelsstoppades en stund innan de inblandade bolagen kom ut med bekräftelser.

"Telia Company bekräftar samtal med Bonnier", skriver Telia i ett pressmeddelande.

Telia skriver också att bolaget tidigare sagt att "innehåll är en viktig del av företagets framtida strategi och vi undersöker kontinuerligt möjligheter inom detta och andra områden. Samtalen med Bonnier är en del av det arbetet".

Även Bonnier bekräftar att samtal förs om att Telia kan komma att köpa Bonnier Broadcasting.

Negativ reaktion

Reaktionen från marknaden har dock varit negativ. Telia-aktien faller runt tre procent.

Hela branschen har den senaste tiden präglats av samgåenden mellan operatörer och bolag. Nyligen köpte konkurrenten Tele2 kabel- och tv-bolaget Comhem.

- Det är en allmän trend bland telekomoperatörer, att man vill komma upp i värdekedjan och producera mer eget innehåll. Det här är en stor affär, men jag är inte förvånad, säger Stefan Wård, analytiker på Pareto Securities.

Ägarbyte påverkar

Men ett ägarbyte skulle kunna påverka TV4:s sändningstillstånd, enligt Myndigheten för press, radio och tv. Enligt det tillstånd som bland annat TV4 och TV4 Fakta har får "ägarförhållandena och inflytandet i TV4 AB inte förändras mer än i begränsad omfattning".

- Det finns ingen särskild skyldighet att anmäla ett ägarbyte och myndigheten har ingen procedur för att hantera sådant på förhand. Det är först om en överlåtelse har skett som de ändrade ägarförhållandena kan bli en fråga vid tillsynen, säger Dante Hallberg, jurist på myndigheten.

- En sådan tillsyn skulle kunna ske på vårt eget initiativ exempelvis om vi får signaler på att ett ägarbyte har skett.

Över tio miljarder

Enligt källor till Resumé är parterna i slutförhandlingar och prislappen uppges vara runt 10–12 miljarder kronor.

- Jag tror att det kan vara en bra investering, men den innebär också en del risker – Telia har ingen historik av att vara duktiga på tv, säger Wård.

Om affären blir av så kan den bli föremål för prövning av konkurrensmyndigheter.

- Jag kan inte uttala mig om det skulle bli en anmälan till EU-kommissionen eller till Konkurrensverket. Det beror på hur hög omsättning företagen har och hur den fördelas geografiskt, säger Maria Ulfvensjö Baltazis, funktionsansvarig för koncentrationsärenden på Konkurrensverket, till TT.