Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Telias vd Johan Dennelind.

Telia bekräftar samtal om TV4-köp

Telia är på väg att köpa Bonniers tv-verksamhet, inklusive TV4 och C More. Affären skulle i sådana fall innebära en generell omstöpning av branschen, men äventyrar samtidigt tillståndet för TV4.

Det var tidningen Resumé som var först med uppgifterna, varvid aktien handelsstoppades en stund innan de inblandade bolagen kom ut med bekräftelser.

"Telia Company bekräftar samtal med Bonnier", skriver Telia i ett pressmeddelande.

Telia skriver också att bolaget tidigare sagt att "innehåll är en viktig del av företagets framtida strategi och vi undersöker kontinuerligt möjligheter inom detta och andra områden. Samtalen med Bonnier är en del av det arbetet".

Även Bonnier bekräftar att samtal förs om att Telia kan komma att köpa Bonnier Broadcasting.

Negativ reaktion

Branschen har den senaste tiden präglats av flera samgåenden mellan operatörer och bolag. Nyligen köpte konkurrenten Tele2 kabel- och tv-bolaget Comhem.

Stefan Wård, analytiker på Pareto Securities är därför inte förvånad över nyheten.

- Det är en allmän trend bland telekomoperatörer, att man vill komma upp i värdekedjan och producera mer eget innehåll. Jag tror att det kan vara en bra investering, men den innebär också en del risker – Telia har ingen historik av att vara duktiga på tv.

Han tror att beskedet kommer få en tyngande effekt på aktien, och reaktionen från marknaden har också varit negativ. Telia-aktien faller runt tre procent.

- Marknaden vill inte ha investeringar i nya typer av verksamheter, där är det fokus på kostnader och kassaflöden. Om man betalar för det här då minskar man ju flexibilitet i återköp och utdelning.

Ägarbyte påverkar

Ett ägarbyte skulle kunna påverka TV4:s sändningstillstånd, enligt Myndigheten för press, radio och tv. Enligt det tillstånd som bland annat TV4 och TV4 Fakta har får "ägarförhållandena och inflytandet i TV4 AB inte förändras mer än i begränsad omfattning".

- Det finns ingen särskild skyldighet att anmäla ett ägarbyte och myndigheten har ingen procedur för att hantera sådant på förhand. Det är först om en överlåtelse har skett som de ändrade ägarförhållandena kan bli en fråga vid tillsynen, säger Dante Hallberg, jurist på myndigheten.

- En sådan tillsyn skulle kunna ske på vårt eget initiativ exempelvis om vi får signaler på att ett ägarbyte har skett.

Om affären blir av så kan den bli föremål för prövning av konkurrensmyndigheter.

- Jag kan inte uttala mig om det skulle bli en anmälan till EU-kommissionen eller till Konkurrensverket. Det beror på hur hög omsättning företagen har och hur den fördelas geografiskt, säger Maria Ulfvensjö Baltazis, funktionsansvarig för koncentrationsärenden på Konkurrensverket, till TT.

Över tio miljarder

Enligt källor till Resumé är parterna i slutförhandlingar och prislappen uppges vara runt 10–12 miljarder kronor – en galen prislapp enligt Mats Sjödin, chefredaktör på Telekomnyheterna.

- Det innebär en värdering på 20–24 gånger ebitda-resultatet. TDC:s bud på MTG tidigare i år var på 11 gånger ebitda-resultatet – och det var skandalöst mycket. Att Telia skulle betala dubbelt så mycket för Bonnier är helt orimligt.

Han har svårt att förstå affären från Bonniers perspektiv.

- Broadcasting står ju för en tredjedel av koncernens totala omsättning, och det är den delen som utifrån den senaste rapporten genererade mest vinst. Det är att såga av sig benet. Däremot kan jag tänka mig att de kanske säljer en del av bolaget, säger Sjödin.