Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tesla Model 3 är en av USA:s populäraste bilar – men kan den bli en folkbil och fortfarande ge Tesla vinst?

Teslas kvartal får blandat mottagande

Elbils- och energiföretaget Tesla fortsätter att gå med vinst, och vd Elon Musk tror på en 50-procentig försäljningsökning i år. Men plussiffrorna uppnås med en hårsmån, och kvartalsrapporten får ett blandat mottagande.

Nettovinsten för fjärde kvartalet blev 139,5 miljoner dollar. Det kan jämföras med en förlust på hela 675,5 miljoner samma period 2017. Men i Teslas raketartade historia jämförs siffran snarare med ett plus på 311,5 miljoner dollar under tredje kvartalet 2018, och var lägre än vad marknaden hade väntat sig.

Omsättningen mer än fördubblades till 7,25 miljarder dollar. Och i ett konferenssamtal efter rapporten säger Musk att försäljningen ska kunna öka ytterligare 50 procent i år.

- Till och med om det blir recession ligger den globala efterfrågan på över 500 000 (bilar), säger han.

I så fall fortsätter efterfrågan att överstiga tillgången; under 2018 hann Tesla tillverka och leverera knappt 250 000 bilar.

Leveranserna av den haussade Model 3 utanför Nordamerika, däribland i Sverige, börjar först nu i februari. Men frågan är dels hur många sådana Tesla förmår producera, dels om företaget kan släppa utlovade billigare varianter utan att förlora pengar på varje byggd bil.

- Vi är optimistiska om att gå med vinst för första kvartalet, men inte med mycket, säger Musk, och tillägger att det fortsatt gäller "för alla kvartal framåt".

Under onsdagen på Nasdaq stärktes Tesla-aktien med nästan 4 procent, men sedan rapporten släppts efter börsens stängning backade den i efterhandeln med ungefär lika mycket.