Tullbråket mellan USA och Kina trappas upp

Marknaden skakas av nya slagväxlingar i tullbråket mellan USA och Kina. Risken är stor att det eskalerar och slutar med ett isolerat USA, varnar professor Henrik Horn vid Institutet för näringslivsforskning.

ANNONS
|

Det började med president Donald Trumps nya stål- och aluminiumtullar i början av mars, motiverade med vad Trump beskrev som hot mot nationens säkerhet.

Sedan dess har nya tullhot från både Washington och Peking trappat upp konflikten i vad många beskriver som ett handelskrig, där Kina på onsdagen delade ut den senaste smällen med tullar på USA-varor för 50 miljarder dollar.

Kronan en av slagpåsarna

Marknaden skakas. Börser och räntor faller, liksom priserna på råvaror. Kronan, sänkt till den lägsta nivån sedan 2009, är en av slagpåsarna på valutamarknaden.

- Det är uppenbart att vi befinner oss i en situation där det är väldigt svårbedömt vad som ska hända och att det finns en ganska stor risk att det hela kommer att eskalera, säger Henrik Horn.

ANNONS

- Det finns inget som talar för att det här skulle trappas ned från USA:s sida, tillägger han.

Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar ser samma hotbild.

- Allting som sker nu går successivt ett steg i fel riktning. Oron för att det ska eskalera ökar, säger hon.

- Inför i år har vi haft uppressade börskurser med förväntan om en hög global ekonomisk aktivitet och nu har framåtblickande indikatorer fallit tillbaka en del, tillägger hon.

"Ömtåligt system"

Att bedöma vad nästa steg blir är svårt, även för experterna.

"Vi för inget handelskrig med Kina, det kriget förlorades för många år sedan av de dåraktiga, eller inkompetenta, människor som företrädde USA", skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

ANNONS

- Även krig med skottväxling slutar i förhandling, säger samtidigt Trumps handelsminister Wilbur Ross i en intervju med tv-kanalen CNBC.

Både USA och Kina har vid sidan av tullhoten sagt att de ska anmäla motparten till Världshandelsorganisationen (WTO) för brott mot internationella handelsregler. Men att tro att WTO kan lösa denna konflikt är långsökt, enligt professor Horn, som tidigare i karriären bland annat jobbade för WTO i fyra år.

- Om man inte vill följa spelreglerna kan inte WTO göra något åt det, säger han.

Horn beskriver WTO som ett "ömtåligt system" som bygger på medlemmarnas goda vilja.

- Den goda viljan finns definitivt inte hos Trump.

ANNONS

Effekter på världskonjunkturen

Framför sig ser Horn en världsekonomi där USA isolerar sig medan andra länder kan gå vidare mot ett alltmer integrerat handelssystem.

- Det kan vara illa nog, säger han.

Fast risken är enligt Horn stor för att EU och länder som Kina och Sydkorea fastnar i konflikter sinsemellan, som skapats av USA:s tullar.

- De följdeffekterna kan verkligen dra igång något stort.

Han räknar med att slagväxlingen i tullbråket mellan USA och Kina fortsätter i flera månader.

- Och inom loppet av ett år kan vi få väsentligt högre tullnivåer och andra typer av handelshinder globalt. Jag kan inte bedöma vilka effekter det får på världskonjunkturen, men att det kommer vara negativt är uppenbart.

ANNONS
TT

Fakta: Tullar och hot mellan Kina och USA

Tullbråket som många nu ser som ett handelskrig inleddes av USA:s president Donald Trump, med tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent. Även EU och därmed Sverige hotas av dessa tullar. Kina svarade på dessa med att en lista på 128 varor från USA som får en tull på 25 procent.

Då trappade USA upp konflikten med nya tullar på 25 procent på omkring 1300 teknik-, transport- och medicinska produkter från Kina till ett beräknat värde av 50 miljarder dollar.

Kina har därefter, på onsdagen, följt upp med ett hot om nya tullar på 106 amerikanska varor, bland annat 25 procents tull på sojabönor, bilar och kemikalier till ett värde av 50 miljarder dollar.

Samtidigt hotar USA och Kina varandra med anmälningar till WTO för brott mot handelsorganisationens regler.

Källa: Reuters

ANNONS