Kinas president Xi Jinping skakar hand med Italiens premiärminister Giuseppe Conte sedan en rad samarbetsavtal undertecknats i Rom på lördagen.
Kinas president Xi Jinping skakar hand med Italiens premiärminister Giuseppe Conte sedan en rad samarbetsavtal undertecknats i Rom på lördagen.

Tysk kritik mot Italiens affärer med Kina

Italiens deltagande i Kinas stora infrastruktursatsning nya sidenvägen har väckt skarpa protester i Tyskland. Den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger anser att EU bör ha rätt att blockera avtal som kan hota unionens suveränitet.

ANNONS
|

I en värld med jättar som Kina, Ryssland och USA måste EU förbli enat, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas till tidningen Welt am Sonntag.

- Om en del länder tror att de kan göra smarta affärer med kineserna så kommer de att bli förvånade när de vaknar upp och märker att de blivit beroende, säger Maas

EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger är också oroad.

ANNONS

- Utbyggnaden av transportlänkar mellan Europa och Asien är bra – så länge som självbestämmandet och överhögheten i Europa inte hotas, säger han till tidningen Funke.

Han ser med oro på risken för att kontrollen över viktig infrastruktur som kraftledningar, snabbtågslinjer eller hamnar i Italien och andra EU-länder hamnar i kinesiska händer. Han säger att det är värt att överväga om EU-kommissionen ska ha en vetorätt i sådana fall.

Italien skrev på lördagen som första G7-land under en rad samarbetsavtal med Kina rörande vägar, järnvägar, hamnar och andra handelsvägar mellan Asien och Europa. Italiens beslut att hoppa på nya sidenvägen har väckt kritik i både USA och övriga Europa.

TT-AFP

ANNONS