Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är dystert inom tysk ekonomi. Arkivbild.

Tyska stimulanser på önskelistan

IHS Markits inköpschefsindex för tysk tillverkningsindustri föll oväntat i maj, för femte månaden i rad. Affärsklimatet viker samtidigt av nedåt, vilket får ekonomer att spekulera i finanspolitiska stimulanser från den tyska regeringen.

De oväntat svaga indexen trycker ned Frankfurtbörsen, som backar 1,5 procent i förmiddagshandeln.

Marknadsräntorna i Tyskland sjunker också. Räntan på en tioårig tysk statsobligation ligger nu på minus 0,11 procent, nära den lägsta nivån sedan hösten 2016.

Finanspolitiska stimulanser

Ett index över affärsklimatet från det Münchenbaserade forskningsinstitutet Ifo sjunker till 97,9 i maj. Det kan jämföras med en indexnivå på 99,2 i april och en snittprognos bland analytiker på 99,1.

Ifos chefsekonom Klaus Wohlrabe, som tror det kommer att börja diskuteras finanspolitiska stimulanser i Tyskland efter EU-valet, avfärdar risken för recession. Han beskriver exportsektorn som svag och bilindustrin som nedtryckt. Det som driver tysk tillväxt just nu är enligt Wohlrabe i stället inhemsk konsumtion och byggsektorn.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i maj sjunker till 44,3, från 44,4 i april. Det är femte månaden i rad med ett index under 50, vilket är den indexnivå som utgör skiljelinjen mellan tillväxt och recession.

Långt till vändning

Analytiker hade i snitt räknat med ett lyft till 44,8, enligt en Reutersenkät.

- Det ser ut som tillverkningsindustrins nedgång har passerat sin topp och nu är på väg på väg mot en period av stabilisering, men det är en lång väg innan vi återvänder till tillväxt igen, säger Chris Williamson, ekonom vid Markit, enligt Reuters.

Ett separat index för den tyska tjänstesektorn sjönk samtidigt till 55,0, från 55,7 i april. Det var den första nedgången efter fyra månader i rad med stigande indexnivå.

IHS Markits kompositindex för maj steg dock till 52,4, den högsta nivån på tre månader. I kompositindex ingår både tjänstesektorn och tillverkningsindustrin och det stiger bland annat då nedgången för produktion, orderingång och export börjat plana ut.