Var tredje kommun kan tvingas höja skatten

Den demografiska utvecklingen kräver hundratals nya äldreboenden och skolor. Skatteintäkterna räcker inte till och nu tror var tredje ekonomichef att skatten kommer att behöva höjas.

ANNONS
|

Uddevalla är en kommun där skatteintäkterna inte ökar som tidigare. Kommunen måste spara cirka 200 miljoner kronor de närmsta tre åren. Men beredskapen för en ekonomisk nedgång är mycket låg, konstaterar kommunledningen i en prognos.

De yngre åldersgrupperna blir större och därefter väntas en radikal ökning av antalet äldre. Det samtidigt som gruppen skattebetalare i arbetsför ålder blir allt mindre i jämförelse.

- Räknar vi ihop de kostnader som kommer med den demografiska utvecklingen, då räcker skatteintäkterna inte till. Det här ställer krav på prioriteringar för all verksamhet framöver, säger Magnus Södergren, controller på Uddevalla kommun.

ANNONS

Nationellt problem

Uddevalla kommun är inte ensamma med sina utmaningar. Sveriges befolkning väntas öka med över 800000 personer under de kommande åtta åren. Den demografiska utvecklingen kräver hundratals nya äldreboenden, skolor och vårdcentraler, uppger finansdepartementet.

"Bara början"

Var tredje ekonomichef tror nu att man kommer behöva se över skattesatsen, visar en enkät i Sveriges kommuner och landstings (SKL) senaste ekonomirapport. Att jämföra med två procent i samma undersökning 2017.

- Alla kommuner säger att de kommer att jobba med effektiviseringar. Men nästan en tredjedel säger att de dessutom kommer behöva se över skattesatsen. Det avgörande är hur mycket staten kommer höja statsbidragen, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Kostnadsökningarna i Uddevalla uppskattas till motsvarande 1,6 skattekronor 2021, vilket skulle innebära en höjning av kommunalskatten från 22,16 till 23,76 procent – alltså 290 kronor mer i skatt för den som tjänar 25000 kronor i månaden.

Den nuvarande majoriteten går dock till val på en oförändrad skattesats.

- Istället är det första som man gör att ta av överskottet. Men på längre sikt krävs mer för att klara den här balansen. Det här är bara början på den här utmaningen som kommer växa till sig med åren, säger Magnus Södergren.

ANNONS
TT

Fakta: Demografins utveckling

De stora kullarna under 1940-talet gör att antalet personer över 80 år ökar snabbast både de närmaste fem och tio åren. Det är den grupp som har de största behoven per invånare i kommuner och landsting. Genom höga födelsetal och invandring ökar dessutom andelen barn och unga.

Den grupp som ökar långsammast är personer i yrkesverksam ålder, som står för den största delen av skatteintäkterna. Deras behov av välfärd per invånare är endast en tiondel så högt som för den äldsta befolkningsgruppen.

Källa: Sveriges kommuner och landsting (SKL)

ANNONS