Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är ordförande för Nordens samarbetsministrar. Arkivbild

Vill ha nordiska skatteregler för riskkapital

Samma skatteregler för riskkapital i hela Norden föreslås i en färsk rapport.

De nordiska länderna är välutvecklade, digitaliserade och attraktiva när det gäller innovation och entreprenörskap. Och länderna har vart och ett för sig välfungerande kapitalmarknader och starka banker, vilket gör att tillgången på kapital är god, enligt rapporten.

- Men faktum är att vi är för lite integrerade, säger Idar Kreutzer till journalister i stortinget i Oslo sedan han lämnat över sin rapport till Nordiska ministerrådet.

"Kräver politisk vilja"

Inte minst gäller det skattesystemet, där regelverket ser olika ut vad gäller riskkapital och entreprenörskap i de nordiska länderna.

- Det är ett ganska stort jobb att göra, det är mycket som måste göras och det kräver politisk vilja, säger Kreutzer.

Ett förslag i rapporten är samma beskattningsmodell av optioner till anställda i nystartade företag. Detta regelverk skiljer sig i dag åt mellan de nordiska länderna.

- Det skapar helt onödiga problem. Vi rekommenderar en kraftig förenkling och en samordning av optionsbeskattningen i de nordiska länderna. Jag tror att det är en väldigt viktig åtgärd, säger han.

Han tror inte att de regelförenklingar han förespråkar skulle ge några större bakslag vad gäller skatteintäkter för de nordiska staterna.

Enligt Kreutzer handlar det i slutändan om att skapa ett nordiskt ekosystem för innovation och grön tillväxt, som blir ett komplement till nationell marknadsföring.

Ingen nordisk investeringsfond

Ur nyföretagarens perspektiv är en etablering i alla nordiska länder ofta mer intressant än bara i ett av de nordiska länderna. Samma sak gäller för internationella investerare, som kan se ett enskilt nordiskt land som för litet men som tycker att Norden är en region som är mer relevant att satsa på, enligt Kreutzer.

- Om du sitter i London, Boston eller Silicon Valley och i dag måste lära dig fem olika regelverk, fem olika strukturer och fem olika skattesystem för riskkapital blir det en större barriär än om det räcker med att lära sig Norden, säger han.

Ett annat förslag i rapporten är att etablera en nordisk modell för så kallade fond-i-fond-strukturer, som kan tillämpas i alla de fem länderna. Det skulle ge stora institutioner som jagar avkastning bättre möjlighet att via fonder som äger mindre fonder satsa på nyetablerade riskkapitalprojekt.

Han rekommenderar dock ingen nordisk investeringsfond, vilket han av Nordiska ministerrådet också ombetts att utreda behovet av.

Rapporten är beställd av Nordiska ministerrådet där utrikesminister Margot Wallström är ordförande för de nordiska samarbetsministrarna.

"Nu är det upp till oss politiker att arbeta vidare med förslagen i rapporten", skriver Wallström i en kommentar.