Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt fler konsumenter anmäler sajter som tar betalt för tjänster som egentligen är gratis. Arkivbild.

Vilseledande sajter väcker ilska

Företag som säljer falsk fordonsgaranti irriterar svenska konsumenter mest. Men på årets "skamlista" finns även två företag som tar betalt för tjänster som egentligen är gratis – Accord Alliance och trafikenheten.se.

Det framgår av konsumenttidsskriften Råd och röns lista över de företag som anmälts flest gånger till Konsumentverket 2018.

Accord Alliance driver bland annat sajten kyrkskatt.se som mot betalning erbjuder hjälp att gå ur Svenska Kyrkan, vilket är gratis.

Trafikenheten å sin sida tog betalt för fordonstjänster som är gratis på Transportstyrelsens sajt. Företagaren bakom sajten stämdes i maj av Konsumentverket för att ha vilselett tusentals konsumenter och sajten togs bort.

-  De vilseleder konsumenten. Hela idén är att konsumenten ska tro att den har att göra med en myndighet och att tjänsterna kostar pengar, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumentombudsmannen, till Råd och rön.

Det är inte förbjudet att ta betalt för något som är gratis hos en myndighet. Men man får inte vilseleda konsumenter. Det måste vara väldigt tydligt att man inte köper tjänsten från myndigheten.