Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pehr G Gyllenhammar toppar listan över kända chefer. Arkivbild.

Vit äldre man – sinnebilden av en chef

Tänk på en känd chef. Förmodligen ser du en äldre man framför dig. När chefsorganisationen Ledarna efterfrågade kända chefer var det bara en kvinna som dök upp bland de tio främsta.

På uppdrag av chefsorganisationen Ledarna frågade Sifo Kantar 1 047 svenskar vilken känd person de tänkte på när de tänkte på en chef. I toppen är det oförändrat sedan 2016, då undersökningen också genomfördes, med PG Gyllenhammar på första plats, följt av Ingvar Kamprad på andra. Första kvinnan på listan, Antonia Ax:son Jonsson, delar plats tio med Petter Stordalen.

- Det är beklämmande att vi inte kommit längre i bilden av vem som är chef. När folk börjar fundera på vad man känner till för chefer så stiger det fram ett antal äldre män. Det är inga kvinnor, i princip, och heller inte några som är utlandsfödda. Utan det är en väldigt homogen skara som man ser framför sig, säger Annika Elias, ordförande för Ledarna.

Kungen förvånar

På listan finns det flera namn som kanske inte framför allt är chefer, som Kung Carl XVI Gustaf, vilket Annika Elias tycker är lite förvånande.

- Men om man ska försöka söka i sitt minne efter en känd person som man upplever som en ledare i någon bemärkelse och på toppen av ett företag eller en organisation, då stiger de här männen fram. De är cementerade i vårt medvetande.

Även om fler kvinnor gradvis kommer in på högre poster i företag så får de inte den uppmärksamhet de förtjänar, säger Elias.

- Men sedan handlar det också om att vi måste ändra verkligheten. Man måste se till att de bästa cheferna finns på höga positioner och då kommer det att bli en naturlig blandning av män och kvinnor om man väljer på kompetens.

Varvad lista

Ledarna ser undersökningen som ett sätt att skapa uppmärksamhet kring att det finns en ensidig bild av vad eller vem en chef är.

- Min dröm är att vi en dag får ett resultat av en sådan här undersökning som är en helt varvad lista. Varannan man, varannan kvinna och gärna någon som kommer från något annat land eller har en annan bakgrund så att man förstår att det här är chefer som finns där för sin kompetens, säger Annika Elias.