Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matthias Müllers framtid som VW-chef kan avgöras på ett styrelsemöte på fredag. Arkivbild.

VW överväger chefsbyte

Den tyska fordonskoncernen Volkswagen (VW) kan komma att ersätta sin koncernchef Matthias Müller. Det överraskande beskedet ges i samband med att VW flaggar för en omstrukturering av ledningsgruppen.

Matthias Müller tillträdde precis efter det att VW ertappats med att ha förvrängt resultat av dieselutsläpp i USA i september 2015 och han har nu, enligt VW, uttryckt att han är villig att medverka till förändringarna.

Fordonsjätten tillägger att ordföranden Hans Dieter Pötsch diskuterar hur förändringarna ska gå till med andra styrelsemedlemmar.

Müller, som tidigare var koncernchef för Porsche, har arbetat hårt för att återupprätta VW:s sargade varumärke och förtroende efter dieselskandalen och även öppnat upp för satsningar på elbilar. Hans mandat som koncernchef löper ut 2020.

Müller är även ledamot i Porsches styrelse, där han ansvarar för koncernstrategin. Enligt ett separat pressmeddelande från Porsche kan personalförändringarna i VW även innebära förändringar i Porsches styrelse, rapporterar Financial Times.

Ett möte i VW:s högsta styrelse är planerat till på fredag, rapporterar Reuters med hänvisning till två källor.

Två andra källor tillägger att styrelsen även troligen kommer att diskutera möjligheten att knoppa av sin lastbilsverksamhet, där Södertäljebaserade Scania ingår tillsammans med tyska MAN.