Affärsmannen Björn Wahlroos. Arkivbild.
Affärsmannen Björn Wahlroos. Arkivbild.

Wahlroos: Finland gjorde fel med euron

Det var en stor miss för Finland att införa euron. Den svaga kronan jämfört med euron ger stora fördelar för svensk industri och konkurrenskraft, enligt den finländska affärsmannen Björn Wahlroos, ordförande i försäkringskoncernen Sampo.

ANNONS
|

Finlands införande av euron 1999 var ett stort misstag, enligt Wahlroos.

- Har man en fullständigt omöjlig fackföreningsrörelse och fullständigt dysfunktionell arbetsmarknad så måste man ha en egen valuta. Det är det som Finland har gjort fel, säger han under ett framträdande på konferensen DI Börsdagen i Stockholm.

- Det har kostat Finland enorma mängder pengar att vi sitter fast i en tysk valuta med en finsk arbetsmarknad, tillägger han.

ANNONS

Han tror att Sverige jämfört med Finland den närmaste tiden kommer att kunna dra stor nytta av betydligt större investeringar än Finland tack vare den svaga valutakursen.

Han påminner också om Finlands stora tillväxtproblem på senare år.

- Om vi tar som utgångspunkt 2007 har Finlands bruttonationalprodukt inte växt något överhuvudtaget. Det är nolltillväxt på tio år, då det i Sverige har vuxit över 20 procent.

Fast om detta innebär att Sverige kan peta Finland från tronen som världens lyckligaste land – en placering Finland har uppnått två år i rad i FN:s World Happiness Report – vill Wahlroos låta vara osagt.

- Jag tror faktiskt att Finlands lycklighet, om den nu visar sig i en mer klinisk analys hålla sträck, har ganska lite att göra med Finlands ekonomiska framgång, säger han.

Var den lycka som enligt rapporten blomstrar i Finland kommer ifrån kan Wahlroos inte svara på.

ANNONS

TT: Tvivlar du på analysen?

- Att mäta lycka är inte särskilt lätt. Och nu har jag inte satt mig in i den här analysen, så nu kan jag i detalj inte kritisera den. Jag bara säger att lycka vetenskapligt sätt är ett ganska krångligt begrepp.

Wahlroos, som i sin roll som styrelseordförande var pådrivande bakom storbanken Nordeas flytt av huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors, är sedan december 2013 själv skriven i Sverige.

- Men jag bor faktiskt ganska mycket i både England och Frankrike, tillägger han.

Att han skrev sig i Sverige hängde från början ihop med att han ville slippa förmögenhets-, arvs- och gåvoskatt.

- Alla skatter är alltid för höga tycker jag.

ANNONS
TT

ANNONS