Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Arbetet pågår dygnet runt för att bärga skörden

Skördetröskorna går dygnet runt för att bärga årets ärtskörd.
– Vi jobbar i tvåskift. Jag jobbar från elva på kvällen till elva på förmiddagen, säger mekanikern Joel Regeskog.

Ärtskörden håller på i cirka 70 dagar. Den startade efter midsommar och hittills har cirka 35 procent skördats.

– Nu är det full fart. Det är lite tidigt att säga hur det blir men hittills ser det ut att bli en bra skörd, säger Joakim Bratell, vd på Toppfrys i Brålanda.

Tre skördetröskor i Svalehult

Ute på ett av fälten, vid Svalehult, kör tre skördetröskor samtidigt.

– Vi är fem i arbetslaget. Jag är mekaniker men löser även av de som kör skördetröskorna när de har rast, säger Joel Regeskog som är inne på sitt nionde år.

Under vinterhalvåret plockas tröskorna ned för underhåll. Det som sker nu är akuta reparationer ute på fälten.

– Ärtorna måste skördas och sedan komma till Brålanda inom en viss tid. Ofta är det ett lager eller något enklare fel som kan repareras direkt, säger Joel Regeskog.

Ärtorna lastas från skördetröskorna till en traktor med flak som i sin tur lastar över till en lastbil som åker vidare upp till Brålanda. Tre timmer från att de har skördats måste de frysas in.

Hela Sveriges konsumtion av ärtor

Det regnar ute denna dag. Blir det kraftigt regn kan det bli stopp då skördetröskorna sjunker ned i leran. Vart annat dygn är det rensning och rengöring av maskinerna på cirka fem timmar, annars skördas det dygnet runt.

– Den mängd som vi skördar motsvarar hela landets konsumtion under ett år, säger Johan Bohlin som är vikarierande chefsmekaniker, som ansvarar för båda arbetslagen som är ute på fälten.

Han arbetade tidigare som mekaniker men ägnar sig numera åt sitt företag som tillverkar glass.

– Därför slutade här efter fem år men nu hoppar jag in lite extra.

120 personer arbetar på Toppfrys i Brålanda

Vi följer lastbilen med ärtorna upp till Brålanda. Här sorteras ärtorna och fryses in. På anläggningen arbetar 60 personer, men under skörden utökas personalstyrkan med ytterligare ett 60-tal.

– Vi odlar ärtor på 3 170 hektar i dag. Vi börjar skörda den 1 juli till mitten av september. För tio till femton år sedan behövde de skördas på cirka 40 dygn, men klimatet har förändrats, säger Joakim Bratell.

Under skördeperioden kommer regelbundet lastbilar, dygnet runt och lastar av de nyskördade ärtorna. Något som skett i Brålanda sedan 1969.

En del av ärtorna går på export, men den största delen säljs ute i butiker i Sverige under flera olika varumärken, varav Findus är marknadsledande.

LÄS OCKSÅ: Miss Toppärt satte Brålanda på kartan

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.