Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att bli arbetslös innebär flera tusenlappar mindre att leva på varje månad för de allra flesta. Är man inte med i a-kassan innebär det för många att man går minus varje månad, enligt beräkningar som Swedbank har gjort. Arkivbild.
Att bli arbetslös innebär flera tusenlappar mindre att leva på varje månad för de allra flesta. Är man inte med i a-kassan innebär det för många att man går minus varje månad, enligt beräkningar som Swedbank har gjort. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Arbetslöshet – ett dråpslag utan a-kassa

Nästan var tredje person på arbetsmarknaden är inte med i a-kassan.
För dem kan arbetslöshet innebära att de går back flera tusen kronor varje månad, visar nya beräkningar.

Omkring 100 000 svenskar har blivit av med sina arbeten under coronakrisen. För de allra flesta hushåll innebär arbetslöshet en dramatisk förändring av privatekonomin.

Swedbank har räknat på vilka ekonomiska effekter det får att gå från anställd till arbetslös. För samtliga drabbade handlar det om många tusenlappar mindre att röra sig med.

– Går man från lön till arbetslös blir det ett väldigt tapp, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.

Förlorar tusenlappar

Ungefär sju av tio, 72 procent av arbetskraften, är medlemmar i a-kassan. Medlemskapet ger ett visst ekonomiskt skydd, men jämfört med en lön blir skillnaden ändå stor.

De första 100 dagarna är ersättningen 80 procent av lönen upp till nivån 33 000 kronor, enligt de tillfälliga regler som införts under coronapandemin och föreslås bli kvar till år 2022.

En person med en lön på 32 700 kronor, som bor själv i en lägenhet på två rum och kök har i normalfallet kvar 11 200 kronor när skatt och det allra nödvändigaste är betalt. Vid arbetslöshet försvinner nära 7 000 kronor och kvar bli 4 400 kronor, om personen är med i a-kassan.

Men är man inte med i a-kassan går man i stället minus. Den som inte är med i a-kassan kan ha rätt till ett grundbelopp på 11 200 kronor, också det tillfälligt högre än ordinarie regler. Men det innebär ändå att man går back – minus 4 900 kronor varje månad.

– Beräkningarna visar det tydligt – är man inte med i a-kassan blir det minus på kontot, säger Madelén Falkenhäll.

"Billig försäkring"

För en tvåbarnsfamilj där båda föräldrarna arbetar, med löner på 36 200 kronor respektive 20 800 kronor, innebär arbetslöshet att familjen i stället för 16 000 kronor får 2 600 kronor kvar efter skatt och nödvändiga utgifter. Om båda är medlemmar i a-kassan. Är de inte det skulle det i stället saknas 10 200 kronor.

– Har man inte sparat ihop en buffert blir det svårt, säger Madelén Falkenhäll.

Avgiften till a-kassan har nyligen höjts hos flera arbetslöshetskassor, främst på grund av ökade kostnader för att taket i försäkringen har höjts under pandemin. Höjningarna varierar från några kronor till cirka 60 kronor. Beroende på vilken a-kassa man tillhör varierar månadskostnaden i dag mellan 115–175 kronor. En liten kostnad i förhållande till vad man får, anser Madelén Falkenhäll.

– Så fort man börjar jobba bör man gå med i a-kassan. Det är en sådan liten kostnad. Det är en väldigt billig försäkring, säger hon.

Helena Wande/TT

En månad räknas som fyra: Från och med i mars i år räknas varje medlemsmånad i a-kassan som fyra månader. Det innebär att den som varit medlem i a-kassan i tre månader kvalificerar sig för inkomstbaserad ersättning, upp till 80 procent av tidigare lön.

Arbetstidsvillkoret: För att ha rätt till ersättning måste man ha arbetat minst 60 timmar per kalendermånad under sex av de senaste tolv månaderna, eller 40 timmar per kalendermånad och 420 timmar totalt under en sammanhängande period av sex månader.

Höjt ersättningstak: Sedan den 13 april i år gäller ett höjt tak i ersättningen och den som har jobbat heltid kan få upp till 26 400 kronor per månad. Den som uppfyller villkoren för grundersättning kan få upp till 11 200 kronor per månad.

Slopad karens: Arbetslöshetsersättning från den första arbetslösa dagen. I normalfallet har man sex karensdagar utan ersättning.

Lättare för företagare: Den som driver eget kan ha företaget vilande i år utan att det påverkar rätten till ersättning från a-kassan i framtiden.

Reglerna gäller till den 3 januari 2021. Men regeringen har lagt fram ett förslag om att förlänga reglerna till och med den 31 december 2022.

Källa: Sveriges a-kassor, regeringen

Det finns 25 olika a-kassor.

Det finns olika a-kassor för olika yrkesområden och yrkeskategorier och olika a-kassor har olika kvalificeringskrav. Medlemskap i a-kassan kräver inte fackligt medlemskap.

Vissa fackförbund erbjuder en inkomstförsäkring som ger ersättning över a-kassans maxnivå.

Alfa-kassan är för dem som någon gång har arbetat i Sverige oavsett yrke och anställningsform. Även arbetslösa som inte är med i någon a-kassa kan ansöka om grundersättning från Alfa-kassan.

Källa: Sveriges a-kassor.