Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Beslutet: Vegokorv får fortsätta heta korv

EU-parlamentet beslutade på fredagen att burgare och korvar som inte innehåller kött fortsatt ska få kallas just burgare och korvar.

En som nöjd är Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren.

– Jag är oerhört lättad att vi i Europaparlamentet har satt ned foten om vegokorven, givetvis ska vegokorv få kallas korv! Det är på matbordet som medborgarna möter EU:s politik och det är här vi måste börja den gröna omställningen, säger Pär Holmgren i ett uttalande.

I fredagens omröstning överlevde vegokorven, med 379 röster mot 284.

Frågan handlade huruvida vegoprodukter fortsatt ska få använda ”köttiga” ord som korv, hamburgare och biff i sin marknadsföring.

Påtryckare för förbudet har hävdat att konsumenter riskerar bli vilseledda om köttassocierande ord förekommer i mat som inte innehåller just kött. De anser att en burgare per definition är tillverkad av kött, och att en vegovariant gör sig bättre under namnet ”vegopuck”, eller liknande.

Däremot finns fortsatt ett förslag om att förbjuda växtbaserade mjölkdrycker från att kallas just mjölk. I stället föreslås formuleringar som “smöriga yoghurtliknande vätskor”.

LÄS MER: Veganfavoritens nya ägare anklagas för skövling av regnskog – hot om bojkott

LÄS MER: Unika beslutet – ska en vegokorv få kallas korv?

Den andra sidan menar att det är en desperat manöver orkestrerad av köttindustrin.

– De här vegoburgarna och sojakorvarna är på väg att ta fart och bli ännu större i denna tid när vi behöver ställa om för klimatet, men de blir attackerade och då finns förslag om att de ska behöva byta namn. Vissa desperata krafter vill konservera köttdisken så som den har sett ut historiskt, sa Jytte Guteland (S), EU-parlamentariker till Expressen tidigare i veckan.

Pro Veg, en lobbyorganisation för växtbaserad mat startade en namninsamling som på har samlat över 225 000 underskrifter.

EU-parlamentet ska också rösta om ett förslag att förbjuda växtbaserade alternativ till mjölkprodukter att innehålla namn som ”Yoghurtliknande” eller ”Ostsubstitut”, men också mer beskrivande termer som ”creamy”, eller ”krämig”.

Redan 2013 förbjöd EU produkter som inte härstammar från mjölkdjur att kallas för mjölk, ost och smör.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.