Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

BILDALBUM: Femton nya jobb blev arton

– Jag ska göra allt jag kan för att få vara kvar, säger Saabveteranen Catrin Andersson. Hon är en av de arton nya som hoppas på ett fast jobb när Vargön Alloys från och med den 6 november kör igång den tredje ugnen. Om ett halvår faller domen.

Det gamla smältverket tornar upp sig mot den mulna hösthimlen och på ytan ser allt ganska stillsamt ut - bilarna står lugnt på parkeringen och bara vinden verkar röra sig mellan byggnaderna.

Men skenet bedrar. För det råder febril aktivitet inne på Vargön Alloys, som tillverkar ferrokrom, en legering som ger stål hårdhet och motståndskraft mot korrosion. På en dryg vecka ska arton pinfärska rekryter lära sig att smälta, tappa och blanda.

Alloys, med cirka 175 anställda, står därmed inför en stor utmaning - aldrig tidigare har man tagit in så här många helt nya och oerfarna på en och samma gång, enligt vd Johan Svensson.

Enkel bakgrund

– Ungefär 80 procent av våra kostnader är råvaror och el och personalkostnaden landar på kanske 10-15 procent. Därför måste vi också vara väldigt effektiva i vår tillverkning. Och då blir även kraven ganska höga när vi nu tar nu tar in nya ansikten. Men de nya kommer att få oerhörd hjälp av alla erfarna kollegor, säger han.

Bakgrunden till satsningen är enkel – konjunktursignalerna från den nischade delen av stålbranschen där Vargön Alloys hittar sina kunder ser ljusare ut och för att klara produktutvecklingen gäller det att försöka vara med förklarar Johan Svensson.

Han säger vidare:

– Samtidigt finns det en osäkerhet här eftersom vi inte riktigt vet om det bär sig och det är just därför vi måste göra detta stegvis. Vi får utvärdera hur utvecklingen går under de här sex månaderna. Förhoppningsvis går det bra och då kan det bli fasta tjänster.

Både Saab och Nevs

Produktionsstarten för den tredje ugnen kräver femton nya personer, men utöver dessa har tre ytterligare plockats in för att täcka upp för bland annat sjukskrivningar. Under introduktionen får de lyssna på allt från malmrecept till förbättringspotential – och säkerhet.

– Går det fel i vårt jobb stukar man inte foten, utan folk kan dö. Så säkerheten är viktigast av allt, säger produktionschefen Mikael Jansson.

Många av de nya är unga som kommer direkt efter avslutade teknikstudier på gymnasiet, men några är mer rutinerade. Som Catrin Andersson. Hon har jobbat tjugotre år på Saab och ett år på Nevs.

– Jag har blivit av med jobbet två gånger så detta kanske blir tredje gången gillt.

Mikael Olsson kommer från service- och livsmedelsbranschen.

– Det är verkligen helt annorlunda, men jag är här eftersom jag hoppas på ett jobb.

Hur ser ni på riskerna med att arbeta runt 1700-gradig smält malm?

– Man kan ju inte gå runt och vara rädd på jobbet, menar Mikael.

– Farligast är det nog om man börjar ta allt för givet, säger Catrin.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.