Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Privat, Olof Ohlsson
Bild: Privat, Olof Ohlsson

Billig öl sålde slut blixtsnabbt

Den rekordbilliga femkronors-ölen ”Iskall” sålde slut i alla stadens systembolag på ungefär en halvtimme. Men just ölens smak var inte det som lockade alla.
– Den blev en grej, en begränsad utgåva, säger Kristoffer Hernevik, som besviket fick lämna bolaget när ölen hunnit ta slut innan han kom in.

En miss när avtalet tecknades med leverantören resulterade i att rekordbillig öl kunde köpas i stadens systembolag under tisdagen. Fem kronor styck, för att vara exakt.

Det begränsade sortimentet sålde slut snabbt och redan innan dörrarna slogs upp vid klockan tio ringlade sig köerna långa, trots skärpta rekommendationer med anledning av coronaviruset. Utanför ett bolag hade några ställt upp tält kvällen innan för att garantera sin plats längst fram.

Kristoffer Hernevik, som arbetar tvärsöver gatan från Systembolaget på Landala torg, står med en tom korg bland hyllorna. Han var en av dem som kom försent, trots att han var på plats 30 minuter efter öppning.

Kristoffer hernevik kom för sent till Systembolaget på Landala torg och ölen som kostade fem kronor var slut. Bild: Olof Ohlsson
Kristoffer hernevik kom för sent till Systembolaget på Landala torg och ölen som kostade fem kronor var slut. Bild: Olof Ohlsson

– En kollega berättade om det, så jag kollade hemsidan och det stod att de hade över 100 kvar. Men när jag kom hit så sa personalen att det var slutsålt, säger han och förklarar att han hade tänkt köpa någon enstaka av den omtalade ölen och behålla som samlarobjekt.

– Den blev en grej, en begränsad utgåva, säger han och berättar att han faktiskt inte har någon aning om vad den smakar.

Julklapp till de med knaper ekonomi

Just Systembolaget på Landala torg fick in strax under 450 stycken av de upp till 2 800 burkar av öl som fanns tillgängliga runt om i Göteborgsområdet. Personalen berättar att de satte en gräns på högst fem öl per kund, och att allt var slut inom 20 minuter.

Några hade valt att tälta utanför entrén för att garantera sin plats i kön. Bild: Olof Ohlsson
Några hade valt att tälta utanför entrén för att garantera sin plats i kön. Bild: Olof Ohlsson

Jonas Gustavsson på Morgondagens Bryggeri, som både brygger och står bakom lanseringen av femkronors-ölen med namnet ”Iskall”, har tidigare förklarat att tanken med det billiga priset var att ge de med mindre inkomster en present.

– Det är vår julklapp till de personer som är nyfikna på hantverksöl men som kanske inte har en så fet plånbok inför jul i coronatider, sa han.

LÄS MER: Efter Systembolagets miss – säljer rekordbilligt öl från Göteborg

Kritik mot det låga priset

Engagemanget fick dock kritik av nykterhetsorganisation IOGT-NTO, som står bakom Vit jul-kampanjen. De varnade för att det billiga priset i kombination med att krogar stänger tidigare kunde göra så att fler drack i hemmet.

Organisation hade i stället velat se att försäljningen stoppades, även om det skulle bryta mot avtalet med leverantören.

– Vi pratar mycket om hur alkohol är ett problem kring jul, särskilt för barnen. Det är väldigt tråkigt att man dumpar priserna den tiden då det är som viktigast att barnen ska känna sig trygga, det blir svårt om en förälder dricker 20 burkar öl. Vi vet också från forskningen att priset på alkohol påverkar förekomsten av våld i nära relationer, sa Laura Luna, pressansvarig på organisation.

Systembolaget har meddelat att den låga prislappen rimmar dåligt med deras uppdrag att sälja alkohol ansvarsfullt. Misstaget, där det låga priset helt enkelt inte uppmärksammades när avtalet skrevs, har lett till de sett över rutinerna och ökat kontrollen.

Läs även:

LÄS MER: Fem goda alkoholfria öl – och ett bottennapp!

LÄS MER: Alkoholfritt är den nya trenden

Har du eller någon du känner problem med alkohol?

Om du eller någon i din närhet visar tecken på alkoholberoende finns det hjälp att få. Varningssignaler att hålla utkik efter är exempelvis att man har svårt att sluta dricka när man har börjat, att man måste dricka mer än tidigare för att uppnå samma effekt, eller att man mår dåligt när man inte dricker alkohol.

Här är några exempel på ställen där du söka hjälp:

• Vårdcentralen

• Företagshälsovården

• Socialtjänsten

• Hjälplinjer, exempelvis Alkohollinjen, Beroendecentrum eller Alkoholhjälpen

• Ideella organisationer, till exempel Anonyma Alkoholister

Källa: Vårdguiden

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.