Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: THOMAS KIENZLE
Arkivbild. Bild: THOMAS KIENZLE

Dekra får inte besikta bilar – blir av med tillståndet med omedelbar verkan

Bilbesiktningsföretaget Dekra tvingades under onsdagen stänga alla sina 78 stationer i Sverige med omedelbar verkan, bland annat den i Vänersborg. Anledningen är att kontrollmyndigheten Swedac funnit brister i verksamheten och dragit in deras ackreditering.

Någon som drabbades av detta är Harri Koskela i Uddevalla. Han hade tagit ledigt från jobbet för att åka och besiktiga sin bil. En aktivitet som han planerat in sedan en månad tillbaka.

– De hade bankat ihop alla stationer i hela Sverige. 12.30 hade de fått höra det sa personalen. Jag hade bokat tid 13.20 men fick höra att de inte fick besiktiga personbilar tills vidare, säger Harri Koskela.

Swedac inspekterar bilprovningar löpande. För företag som är nya på den svenska marknaden görs kontrollerna oftare.

– För Dekras fall gör vi tillsyn var 16:e månad och då tittar vi på flera av deras stationer, säger Michael Johansson, enhetschef på avdelningen för fordon och kontroll på Swedac, till Vi Bilägare som var först med att rapportera om händelsen.

Händelsen skadar förtroendet för företaget, menar Harri Koskela.

– Jag blev riktigt förbannad. Det är så mycket runt omkring. Man har tagit ledigt, betalat och väntat en månad och så får man det här just idag. Det drabbar ju inte bara mig, det drabbar ju hela landet, säger Harri Koskela.

”Swedacs Beslut innebär att DEKRA Automotive AB inte längre är behörig att utföra Fordonsbesiktningar och bolaget har därför stängt sina besiktningsstationer. DEKRA Automotive AB kommer dock överklaga Swedacs Beslut till Förvaltningsrätten i Jönköping och begära att domstolen beslutar om inhibition (dvs. att Swedacs Beslut tills vidare inte ska gälla)” skriver Dekra i ett pressmeddelande.

För Harri Koskelas del löste sig problemet trots allt.

– Jag skulle få körförbud på bilen om jag inte besiktigade den idag, så jag åkte till en konkurrent ett par hundra meter bort och de lyckades klämma in mig. Det går ju inte att bedriva en verksamhet på så här lösa boliner, säger Harri Koskela.

I Fyrbodal drabbas stationerna i Uddevalla, Stenungsund, Trollhättan och Vänersborg.

Tidningen söker Dekra och Swedac för en kommentar.

Texten uppdateras.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.