Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Philadelphia har Ikea två varuhus. Dessutom 39 till i resten av USA – och elva i Kanada. Bild: Matt Rourke
I Philadelphia har Ikea två varuhus. Dessutom 39 till i resten av USA – och elva i Kanada. Bild: Matt Rourke

Efter dödsfallet – Ikea återkallar en miljon byråer

En av Ikeas byråer har återkallats i Kanada och USA. Detta efter att den riskerar att välta om den inte är förankrad i en vägg.
Byrån är såld i över en miljon exemplar i de båda länderna, men säljs inte i Sverige.

Möbelförsäljaren Ikea väljer nu att återkalla alla byråer av modellen "Kullen" som sålts i Kanada och USA. Anledningen är att möbeln riskerar att välta och kan då skada människor, det rapporterar CBS News.

Enligt kanalen har Ikea fått in sex fall där en Kullen-byrå har vält, som involverar lättare personskador som blåmärken och skärsår. Möbeln har sålt i 820 000 exemplar i USA och 150 000 i Kanada.

Betalade 46 miljoner dollar efter dödsfall

Enligt den kanadensiska myndigheten Health Canada når inte "Kullen" upp till de säkerhetskrav som finns då den kan "välta om den inte är förankrad i väggen". Myndigheten menar också att möbeln är en fälla som kan leda till "allvarliga skador eller döden för barn".

Enligt CBS News rekommenderar Ikea sina kunder att sluta använda möbeln, de som äger möbeln kan antingen få pengarna tillbaka eller ett utrustning för att förankra den i väggen.

Att Ikea nu återkallar en byråmodell sker i ljuset av en tidigare händelse. Tidigare i år nådde företaget en förlikning med föräldrarna till ett barn som dödats av en vältande Ikea-möbel.

Företaget betalade paret 46 miljoner dollar i en överenskommelse efter olyckan.

När GP når Ikea meddelar de att de inte säljer byrån "Kullen" i Sverige och kommenterar återkallningen så här:

"Ikea har beslutat att återkalla byrån Kullen med tre lådor i USA (inklusive Puerto Rico) och Kanada på grund av en nyligen genomförd uppdatering av den lokala branschstandarden för stabilitet av möbler. Denna lokala standard tillämpas bara i Nordamerika men efter att vi rutinrapporterade detta till de kinesiska myndigheterna har vi blivit ombedda att genomföra en återkallelse i Kina också. Ikea säljer endast produkter som är säkra och vi ser på denna återkallelse som att vi följer ett tekniskt direktiv" skriver de i ett mejl.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.