Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

En rättegång många väntat på

Nu drar den slutligen igång, den stora rättegången om de misstänkta ekobrotten i Saab Automobile. Arenan för det stora målet, som drog igång för flera år sedan, är Vänersborgs tingsrätt.

– Det har varit jobbigt för alla inblandade att leva med det här hela tiden, så på det sättet är det bra att det kommer till skott nu då, säger kriminalinspektör Lars-Erik Edenfall, som jobbat med fallet och lett många av de förhör som hållits.

Han och chefsåklagaren från ekobrottsmyndigheten Olof Sahlgren har ett gediget material som man lägger fram för rätten, bland annat mailkonversation mellan de inblandade, som enligt Sahlgren visar på några av de brottsliga gärningar som begåtts.

TV: Så går Saab-rättegången till

– Svårigheten i det hela är att systematiskt och pedagogiskt presentera och göra begripligt för tingsrätten vad som hänt, säger Sahlgren.

De olika brotten kommer därför att betas av ett efter ett, eftersom de i egentlig mening inte har med varandra att göra.

– Det är fristående gärningar som ska bedömas var för sig. Dukelevel-avtalet har till exempel inget med LAT att göra.

Läs också: Nu ska Saab-topparna upp i rätten

LAT står för Latin American Tug Holding, som var ett bolag där bland annat Victor Mullers skatteplanering plus konsultarvoden och bonusar gentemot Saab hanterades under 2010-2011, men som samtidigt inte bokfördes på riktigt sätt, menar chefsåklagaren. Muller har med bestämdhet nekat till att han ska ha försökt undgå skattekontroll och tyckte inte i förhör att det var konstigt att pengar, som skulle till LAT, sattes in på hans och hans frus personliga konto.

Läs också: Mejlen tyngdpunkten i åtalet

Rättegången kommer att inledas med denna del under åtalspunkten grovt försvårande av skattekontroll. Victor Muller, Jan Åke Jonsson och Kristina Geers är de som står anklagade, mot sitt nekande, misstänkta för dessa brott. Jonsson har i förhör ställt sig väldigt frågande hur avtalen upprättats i ordalag som: "Det är oacceptabelt" och "Det är skrämmande om det är på det sättet".

Läs också: Kristina Geers har valt att inte gömma sig

Första dagen väntas också ett stort medieuppbåd i rättssalen. Det gör att resterande åhörare, på grund av platsbrist, kommer att få följa förhandlingarna via länk från två andra salar.

När det gått så lång tid från de aktuella händelserna, är det inte då svårt att minnas när man vittnar i en rättegång?

– Vid ett våldsbrott, där du kanske bevittnat en händelse på plats är det jättesvårt att lämna ett signalement och ju längre tid som går ju sämre minns man. Det handlar om bilder vid ett enskilt ögonblick som ska förmedlas. Men de problemen har vi inte här. I stället har vi något hållfast och konkret i e-mail som de bevisligen skickat och då kan vi fråga om varför de skrev mejlet och vad de menade med det, säger Olof Sahlgren och fortsätter:

– Jag tror att människor minns Dukelevel-avtalet i en tidpunkt där det inte finns en enda krona i bolaget och plötsligt kommer det in 30 miljoner, det vill jag påstå att man minns, men vi får se.

Läs också: Advokaterna kritiska till åtalet

Förhandlingen är utspridd över en längre tid, ända till den 29 mars, och det beror på att det varit lite pusslande att få hit sju olika advokater, som har andra uppdrag också att bevaka. Ett flertal vittnen är också kallade, bland annat personer med insyn och som själva varit anställda i de involverade bolagen.

 

 

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.