Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

EU godkänner nytt vaccin

EU:s läkemedelsmyndighet ger tummen upp för det så kallade Janssenvaccinet vilket enbart kräver en dos för skydda mot covid-19, enligt pressmeddelande från EMA.

EU har sedan i december granskat coronavaccinet framtaget av nederländska Janssen, dotterbolag till läkemedelsjätten Johnson & Johnson.

Nu ger unionen via läkemedelsmyndigheten EMA, och i förlängningen Sverige, det så kallade Janssenvaccinet grönt ljus, enligt ett pressmeddelande.

Dagens godkännande innebär att EU nu har 4 godkända vaccin mot covid-19. EU-kommissionen har redan avtalat om att få köpa 200 miljoner doser av Johnson & Johnson. Och har därutöver möjligheten att köpa ytterligare 200 miljoner doser av Janssenvaccinet framöver.

”Med det här positiva yttrandet har myndigheter runt om i Europa ytterligare ett alternativ i kampen mot pandemin och i skyddet deras invånares liv och hälsa”, kommenterar Emer Cooke, EMA:s verkställande direktör i pressmeddelandet.

Resultaten från en klinisk studie pekar mot att det nya vaccinet skyddar mot covid-19 hos personer 18 år eller äldre, enligt EMA:s pressmeddelande.

Studien har omfattat 44 000 personer från USA, Sydafrika och Latinamerika och kan uppvisa en 67-procentig skyddseffekt av en enkel dos, enligt EMA.

Vad gäller biverkningarna av Janssens coronavaccin anges dessa vanligtvis vara milda eller måttliga och

Enligt EMA ger Janssens vaccin vanligtvis milda eller måttliga biverkningar som släpper ett par dagar efter vaccinationen.

LÄS MER: Tiotusentals doser coronavaccin på väg till 85+ i Västra Götaland

LÄS MER: Allmänheten i Västra Götaland kan få vaccin genom jobbet

Vaccinet verkar också lovande som skydd mot de sydafrikanska och brasilianska virusvarianterna.

– Studier pekar på att vaccinet fungerar, men med lägre effektivitet, precis som de andra vaccinen, säger Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet till TT.

Färdigvaccinerad med en dos av Janssens behandling

Den största skillnaden mellan Janssens godkända vaccinkandidat och exempelvis Astra Zenecas är att enbart en dos räcker för att läkemedlet ska skydda mot covid-19.

– Man hade säkert kunnat få fram liknande resultat med de andra vaccinen om tillverkarna hade fokuserat på det. Men att få ett riktigt bra skydd har varit prioriterat. Janssens strategi har varit ett vaccin som ges med en dos även om det tar längre tid att utveckla, och det har det också gjort jämfört med de andra, säger Ali Mirazimi till TT.

Då förväntas Janssens vaccin levereras till Sverige

Svenskarna kan dock räkna med att få vänta innan de får tillgång till en-dos-vaccinet. Produktionsbegräsningar hos Janssen innebär att en första leverans av det nya läkemedlet kan komma i mitten av april, enligt Folkhälsomyndighetens prognos. Initialt handlar det om närmare 230 000 doser.

– De har flaggat för att vi inte får någon leverans förrän mitten av april, och de har också flaggat för att vi får mindre i april, mer i maj och sedan väldigt mycket i juni. Vi har tagit höjd för det, sade den nationelle vaccinsamordnaren Richard Bergström på en pressträff på onsdagen.

Texten uppdateras.

Fakta: Janssenvaccinet

Vaccinet kommer från nederländska Janssen som är dotterbolag till den amerikanska läkemedelskoncernen Johnson & Johnson.

Det så kallade Janssenvaccinet tillverkas genom en specifik typ av ett adenovirus. Vaccinet använder viruset för att leverera en bit dna som i sin tur används för att tillverka spikeprotein.

Sars-cov-2 använder sig av spikeproteinet för att binda till cellerna. Med vaccinet kan kroppen tillfälligt själv bilda proteinet, som inte orsakar sjukdom, men får immunförsvaret att lära sig hur man försvarar sig mot den, vilket därmed ger ett skydd mot sars-cov-2.

Själva adenoviruset som används är modifierat för att inte reproducera sig i kroppen och orsaka sjukdom.

Källor: FDA.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.