Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
På SCA i Lilla Edet står man precis i färd med uppstart av en ny linje, så framtidshoppet är stort.

Framtidstro inom många branscher

Det spås högkonjunktur för 2017. I alla fall om man får tro Konjunkturinstitutets siffror och en rundringning bland bankchefer som Almi gjort. Även lokalt tror företagen på en ljus framtid.

– Det är ett trendbrott, det finns en större tro på framtiden både bland banker och företagare och det leder till ökad förmåga och vilja att investera eftersom bankerna också är villigare att låna ut pengar, säger Sara Wallin, VD Almi Företagspartner Väst.

Under hösten har förtroendet stigit hos näringsliv och hushåll i såväl Sverige som USA och euroområdet och prognosen enligt institutet är att den fortsätter.

Framför allt är det exporten och hushållens konsumtion som kommer dra det tyngsta lasset i tillväxten.

Men att bostadsbyggandet ökar bidrar också till att investeringarna har ökat snabbt de senaste åren.

– Byggsektorn är på uppgång, men generellt ser vi också en expansion inom tech-området och innovativa företag.

Enligt Almis undersökning blir inledningen på det nya året lite avvaktande, sedan tar konjunkturen fart ordentligt, i alla fall om de 150 tillfrågade bankcheferna får rätt.

Under årets första kvartal förväntar sig 28 procent att konjunkturen stärks. På längre sikt är det fler som är positiva till utvecklingen, 54 procent tror på en starkare konjunktur under det kommande året.

En koll bland lokala företag pekar också på relativt stora förhoppningar inför 2017.

– Svårt att säga redan nu, men det ser fortsatt relativt positivt ut. Vi har en stabil situation utan några väsentliga förändringar, på våra marknader ser det bra ut, säger vd:n och koncernchefen på VBG Group, Anders Birgersson.

På SCA:s pappersbruk i Lilla Edet ser man också positivt på det nya året:

– För oss är det mest fokus på uppstarten av en ny linje, som ska dra igång vecka 3. Så det handlar mycket om investeringar just nu. Och vi har ett tiotal nyanställda för det. Men i det stora ser det också positivt ut, vi har stadiga volymer i produktionen, säger platschefen Samuel Levin.

30-årsfirande Tooltec i Trollhättan har också nya grejer på gång, vilket glädjer Vd:n Claes Haraldsson:

– Vi bygger ut 1 200 kvadratmeter för en ny maskin som vi investerat i, och som drar igång vecka 10. V har haft god tillväxt i tre år och det verkar fortsätta. Våra kunder går det bra för och det är ju bra för oss också. Det finns ett brett behov när det gäller tillverkning.

På handelssidan tror dock elektronikkedjan SIBA/NetonNet på ett svajigare år.

– 2016 års totala försäljning för medlemsföretagen slutade på 5,7 procent lägre än jämfört med 2015. Prognosen för 2017 är naturligtvis svår att förutse men min gissning är att 2017 kommer att sluta med ett svagt negativt index, säger Nora Ay, kommunikationschef på NetonNet Group.

LÄS OCKSÅ: 

 

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.