Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man i Göteborg hyrde ut sin hyresrätt via Airbnb – värden hade rätt att säga upp kontraktet slår Svea hovrätt fast i en dom. Bild: Martina Holmberg / TT
En man i Göteborg hyrde ut sin hyresrätt via Airbnb – värden hade rätt att säga upp kontraktet slår Svea hovrätt fast i en dom. Bild: Martina Holmberg / TT

Göteborgare vräks efter Airbnb-uthyrning

Göteborgaren lade ut sin hyresrätt i centrala staden på Airbnb. Men när värden fick reda på uthyrningen sades kontraktet upp. När domstolen nu tagit ställning har man tydliga skäl till varför värden hade rätt.

Fallet, som Hem & Hyra varit först med att berätta om, rör en privatperson bosatt i centrala Göteborg som sommaren 2016 registrerade sig som uthyrare på sajten Airbnb. Först i december i fjol kom hyresvärden på att lägenheten uthyrdes via sajten och bad mannen upphöra med sin verksamhet, som värden menade var att likna vid en hotellverksamhet.

Värden menade också att mannen var bosatt någon annanstans och pekade bland annat på att lägenheten var spartanskt möblerad på bilderna på uthyrningssajten. Ytterligare ett skäl till uppsägningen av kontraktet var också att andrahandsuthyrningen via Airbnb fortsatte efter anmärkningen.

Gjort det öppet

Mannen själv pekade på att han inte på något sätt försökt att dölja att han hyrde ut lägenheten, samt förklarade att han innan detta hade hyrt ut lägenheten till ett annat bolag i den koncern som värden hör till. Vidare menade han att han visst var bosatt i lägenheten, samt att anledningen till att uthyrningen via Airbnb fortsatte efter tillsägelsen berodde på att bokningen redan var gjord.

När hyresnämnden i Göteborg fick ärendet på sitt bord, efter att hyresgästen klagat på uppsägningen, ställde man sig på värdens sida. Uthyrningen via Airbnb var ”ganska omfattande” och att likna vid hotellverksamheten, förklarade även nämnden. Man konstaterade att hyresgästen inte haft tillåtelse av värden att upplåta lägenheten i andra hand. Och nämnden menade att uthyrningen av lägenheten hade fortsatt efter tillsägelsen, fram till april 2018. Därmed, förklarade nämnden, var hyresavtalet ”förverkat”.

Under längre tid

Hyresgästen överklagade dock till Svea hovrätt, som är högre instans i dylika hyrestvister. När hovrätten nu gått igenom ärendet drar man i stort sett samma slutsatser som hyresnämnden.

Visserligen menar hovrätten att det inte går att slå fast att hyresgästen fortsatt med bokningar av lägenheten efter tillsägelsen av värden – mannen uppger ju själv att den uthyrning som skett var bokad före tillsägelsen. Men eftersom uthyrningen via Airbnb skett under en längre tid i en rätt stor omfattning kan den faktiskt liknas vid hotellverksamhet, menar även hovrätten. Och det var Airbnb-hyresgäster i lägenheten även efter tillsägelsen från värden.

Hovrätten avslår hyresgästen överklagande – värden hade rätt att säga upp kontraktet.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.