Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ulf Palmnäs, affärsutvecklingsansvarig för rymdverksamheten på GKN och vice ordförande branschorganisationen Rymdforum. Bilder: Stefan Bennhage/Kent Eng

GKN välkomnar att rymdstrategin lyfts

I en interpellation ställd till statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S) sätts fokus på svenska rymdfrågor. Något som välkomnas av GKN.

När kommer statsrådet och regeringen att presentera en svensk rymdstrategi? Och vad har man för syn på den europeiska rymdstrategin?

De frågorna ställer Fredrik Christensson, centerpartist från Lysekil, i en interpellation till ministern för högre utbildning och forskning.

Att frågan lyfts välkomnas av GKN Aerospace i Trollhättan.

– Det är jättebra. Vi är ganska så frustrerade att det inte har kommit någon rymdstrategi än, säger Ulf Palmnäs, affärsutvecklingsansvarig för rymdverksamheten på GKN och vice ordförande branschorganisationen Rymdforum.

I september förra året presenterades en rymdutredning, som tillsattes av dåvarande alliansregeringen 2014 efter kritik av Riksrevisionen om bland annat bristande uppföljning. Fredrik Christensson tycker att det är "anmärkningsvärt att det mer än ett år efter rymdutredningens överlämnande är tyst om regeringens rymdpolitik" och att "remissvaren börjar svalna".

Ulf Palmnäs håller med och påpekar att många länder har en nationell strategi.

– Då finns det en större förståelse för vad rymdbranschen kan göra för landet. Som bransch tycker vi att Sverige underutnyttjar de möjligheter som rymden ger, säger han.

Vad skulle det göra för skillnad för GKN om det fanns en rymdstrategi?

– Det blir nog ingen jättestor skillnad med en gång, men finns det en strategi borde det också bli en större budget. Det i sin tur är bra för GKN, som skulle kunna göra så mycket mer, säger Ulf Palmnäs.