Så ska robot och människa arbeta tillsammans

Genom ett nytt labb för test och utveckling av automatiseringsutrustning på Innovatum, hoppas Högskolan Väst bidra till att stärka den västsvenska industrin.

ANNONS
|

Nya regler gör det tillåtet att människor jobbar ihop med robotar.

– Det finns nya direktiv när det gäller säkerheten, säger Fredrik Danielsson, ansvarig forskare på Högskolan Väst.

Tillsammans med Johan Vallhagen, forsknings- och utvecklingsledare vid GKN Aerospace i Trollhättan, visar han laboratoriet som håller på att byggas upp på Produktionstekniskt Centrum vid Innovatum. Här ska högskolans forskare och GKN bedrivasin forskning.

Roboten ska genom sensorer och kameror veta om det finns en människa i området, och då minska sin fart, eller stanna, i fall det finns någon risk.

Arbetsplatsen kan även ställa in sig beroende på vem som kommer dit. Detta kan registeras via en tagg eller mobiltelefon. Anpassning kan ske efter vilken utbildning som personen har, vad som får göras på arbetsplatsen, men även olika fysiska förutsättningar som exempelvis personens längd.

ANNONS

– Man anpassar stationen och robotens program efter den människa som arbetar där, säger Johan Vallhagen.

Demonstratorer av ny teknik gör att det nya snabbare kan nå ett genombrott. Detta bidrar i längden till mer miljöanpassade flygplan och motorer enligt Johan Vallhagen.

– Tillverkningen med avancerade material och processer kräver en hög grad av flexibelautomation som inte finns idag. Ökad konkurrens och fokus på kostnader gör att resursutnyttjande och flödeseffektivitet måste optimeras, säger han.

Kraven på hög produktivitet, utnyttjandegrad och korta ledtider gäller också underleverantörerna. Att skapa starka underleverantörsnät är ett annan viktig del i arbetet.

– Laboratoriet kommer innehålla modern automationsutrustning som kan möta krav både från större som mindre företag, säger Fredrik Danielsson.

Detta görs genom att komplettera den nuvarande utrustningen på PTC. Det är en långsiktig satsning av högskolan, Innovatum, Swerea och tillverkande företag i regionen med en tydlig koppling till EU-satsningen Clean Sky 2.

– Målet är att etablera en konkurrenskraftig nationell demonstrationsmiljö, både med labbmiljö samt centrum för kunskapsöverföring, säger Fredrik Danielsson.

Högskolan Väst produktionstekniks forskningsmiljö har tillsammans med Innovatum och Swerea erhållit cirka 10 miljoner kronor från Europeiska regionala utvecklingsfonden samt Tillväxtverket.

Projektet startade den 1 februari i år och pågår fram till 31 maj 2020.

ANNONS
ANNONS