Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Förmånligt. Den generösa penningbonusen för de som jobbat länge på GKN har betalats ut för sista gången uppger IF Metall.

Veteranbonus försvinner från GKN

IF Metall uppger att både den generösa bonusen och de populära festerna för GKN:s veteraner nu har försvunnit. Ett beslut facket är djupt kritiska mot.

Under fredagen hölls den sista veteranfesten på GKN i Trollättan. Enligt ett pressmeddelande från IF Metall, var det också den sista. I och med att veteranfesterna nu försvinner, försvinner också veteranernas förmåner enligt facket.

Under veteranfesten fick de som jobbat 25,35 eller 45 år inom företaget en bonus på mellan 15 000 och 25 000 kronor. Bonus härrör från Volvo-tiden då det i stället delades ut 250 Volvoaktier till de anställda.

– Ledningen har noterat att veteranfesterna bara finns hos oss, förklarar Mats Eriksson. De vill harmonisera reglerna för att de ska gälla lika för alla företag i koncernen, skriver IF Metall i sitt pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver facket att det inte finns något formellt avtal kring varken festerna eller bonusen. Men om företaget som IF Metall skriver vill harmonisera reglerna tycker de att GKN:s fabriker i USA är ett bra exempel.

– Om samma regler för premiering av medarbetare med lång anställningstid ska gälla överallt, tycker jag att de kan titta på GKN:s fabriker i USA. Där har de anställda bland annat fri tandvård och väsentligt högre bonusar än hos oss. En sådan lösning kanske våra medlemmar skulle ge som en vettig ersättare till det nuvarande systemet, forsätter IF Metall i sitt pressmeddelande.