Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hämtmats-vd höjde ersättning med 13 000 procent

På ett år höjde svensken Niklas Östberg, vd för hämtmatskoncernen Delivery Hero som driver Foodora, sin ersättning med 13 000 procent – från ett par miljoner till närmare en halv miljard kronor, enligt den tysknoterade koncernens årsredovisning för 2020.

Förra året var svensken Niklas Östberg den näst bäst ersatta vd:n på tyska Frankfurtbörsen.

Aktiebolaget i fråga, tysknoterade Delivery Hero som bland annat driver den välkända hämtmatsservicen Foodora, är en koncern som den 40-årige svensken var med och grundade 2011.

Enligt årsredovisningen för verksamhetsåret 2020 steg koncernchefens ersättning från grundlönen på 3,5 miljoner kronor till 465 miljoner kronor, en ökning på 13 000 procent, rapporterar Dagens industri.

”Tog en större risk”

Skälet till den skyhöga ersättningen följer på Niklas Östbergs beslut om att lösa in köpoptioner kopplat till ett bonusprogram i bolaget för omkring 30 miljoner kronor. Dessa gav honom i sin tur närmare 570 000 aktier som han omedelbart kunde sälja av till marknadspris – en affär för omkring 460 miljoner kronor.

”Optionsprogrammet kompenserar för tidigare år när Niklas tog en större risk med lägre ersättning, utan någon garanti för framgång. Det här är ersättning för det värde som skapats för aktieägarna sedan 2011”, kommenterar Lena Carlson, bolagets presstalesperson i en intervju med Dagens industri.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.