Här är världens säkraste städer för turister

Köpenhamn är världens säkraste stad för resenärer, har tidningen The Economist slagit fast. Stockholm placerar sig först på plats tio av de 60 rankade resmålen, efter låga poäng vad gäller digital säkerhet och hälsosäkerhet.

ANNONS
|

Köpenhamn är världens säkraste stad för turister, enligt undersökningen ”The Economist Intelligence Unit´s Safe Cities”. Förra gången undersökningen gjordes hamnade staden på plats åtta.

Rankingen är gjord av tidningen The Economist som rankar 60 internationella destinationer utifrån faktorer som digital säkerhet, personlig säkerhet, hälsosäkerhet och infrastruktur.

Det handlar bland annat om hur politiker och myndigheter arbetar med och anpassar sig till olika risker, exempelvis pandemier, klimatförändringar och social stress. Hur många läkare staden har per 1 000 invånare, medellivslängd och hur stora grönområden som finns i staden är andra faktorer som räknats in.

Den danska huvudstaden kammade hem 82,4 av maximala 100 poäng. Att staden för första gången knep förstaplatsen beror till stor del på stadens satsning på miljösäkerhet.

ANNONS

Köpenhamns borgmästare Lars Weiss lyfter en annan faktor.

– En nyckelfaktor som gör Köpenhamn till en så säker stad är den låga brottsligheten, just nu på sin lägsta nivå på över ett decennium, säger Lars Weiss till The Economist.

På andra plats kom Toronto, med 82,2 poäng. Trea kom Singapore med 80,7 procent följd av Sydney och tidigare ettan Tokyo på fjärde respektive femte plats.

Stockholm placerade sig på tionde plats med 78,0 poäng. Sveriges huvudstad är högt rankad inom infrastruktursäkerhet, miljösäkerhet och personlig säkerhet, men ligger sämre till vad gäller hälsosäkerhet och digital säkerhet.

Världens säkraste städer för turister

1. Köpenhamn, 82,4 poäng

2. Toronto, 82,2

3. Singapore, 80,7

4. Sydney, 80,1

5. Tokyo, 80,0

6. Amsterdam, 79,3

7. Wellington, 79,0

8. Hongkong, 78,6

8. Melbourne, 78,6

10. Stockholm, 78,0

Källa: The Economist

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS