Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Här är Volvo Cars nya elbil – en kompakt modell

Under tisdagen lanserade Volvo Cars en ny elbil. Det handlar om en ny bil i den kompakta 40-serien: C40. Den ska, precis som bilmärkets andra framtida elbilar, bara att säljas online.

På tisdagen lanserade Volvo Cars sin andra helelektriska bilmodell, med en webbsänd presentation. C40 Recharge är en coupé-modell byggd på den kompakta CMA-plattformen, som modellmässigt ligger närmare Polestar 2 än syskonet suven Volvo XC40 Recharge.

– Den har en lägre profil än sitt syskon XC40, säger Volvo Cars utvecklingschef Henrik Green.

En coupé är en modell med en lägre och kortare överbyggnad än en sedanmodell, den förknippas ofta med lite sportigare bilar. Det blir den andra rena elbilsmodellen efter XC40 Recharge P8 som Volvo visade upp hösten 2019.

Baksidan på modellen visar en väl tilltagen ledbelysning och en aerodynamiskt sluttande taklinje. Motormässigt handlar det om två elmotorer med samma batterikapacitet som Polestar 2 och XC40 Recharge.

C40 kommer att kunna uppdateras via nätet precis som Polestar 2 och snart också XC40 Recharge. Bilen kommer, som en del av Volvo Cars nya försäljningsstrategi, bara gå att köpa online.

Fakta: Volvo C40 Recharge

Vad: En kompakt coupémodell som är utvecklad enbart för eldrift.

När: Börjar tillverkas i höst vid Volvos fabrik i Belgien.

Design: Är en lägre och mer strömlinjeformad modell än sitt elsyskon XC40 Recharge.

Motor: Två elmotorer med en batterikapacitet på 78 kwh (samma som Polestar 2 och Volvo XC40 Recharge).

Infotainment: Använder Googles Android som operativsystem med bl a Google Maps.

Förväntad räckvidd: 42 mil.

Laddning: Snabbladdas till 80 procent på 40 minuter.

Källa: Volvo Cars

Flera modeller i samma storleksklass

Såväl XC40 Recharge som Polestar 2 är i samma storleksklass som den elbil Volvo lanserar på tisdagen. På frågan om inte det blir många rena elbilar i samma storleksklass svarar den globala försäljningschefen Lex Kerssemakers:

– Jo, det är många i den storleksklassen, men jag gillar det som en försäljningsperson. Vi talar om olika karosser och modeller och folk vill ha olika modeller att välja bland och nu kommer vi att ha tre modeller att erbjuda: två från Volvo och en från Polestar. Det är en väg på målet att 50 procent av försäljningen är rena elbilar 2025.

Fotnot: Volvo Cars lanserade en ren elbil redan i början av 10-talet, en variant av kompakta modellen C30, kallad C30 Electric. Men den tillverkades bara i begränsad upplaga och nådde aldrig privatkunderna på marknaden.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.