Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/13

Här kommer veckans mat i en papplåda

Evelina Fahleson med sonen Lukas Hassel hämtar tre pappers­lådor med mat från lastbilen vid Torp.– Första gången hade vi hemleverans, men då kom maten så sent så det är bättre att hämta den efter jobbet. Oftast är det min man som slutar först, säger Evelina.

Bröderna Ömer och Mohammed Altun kommer körande med sin vita kylbil. Inne i lastrummet finns ett 80-tal matlådor för leverans, utanför Citygross i Uddevalla.

– Vi kommer från Kungälv. En tredje bror brukar köra kylvaror under dagarna men på måndagar kör jag den här turen. I vanliga fall pluggar jag. Varorna har jag hämtat i Mölnlycke i en stor packhall, säger Mohammed Altun.

Läs även: Nya trenden i slaget om matkunderna

Maten ska hämtas mellan klockan 16 och 19. Redan 20 minuter före utsatt tid kommer den första kunden och hämtar sin låda.

Matkasse

– Jag har haft en matkasse i ett och ett halvt år nu. Det är väldigt bra, man slipper fundera över vad man ska ha till middag. I början hade jag hemkörning, men kassen kom hem så sent och jag vill gärna laga första middagen redan i dag, säger Helene Johansson från Uddevalla.

Det finns en rad olika matkassar att välja mellan och dessutom kan kunderna välja att köpa till andra matvaror.

– En del butiker har valt att ha utlämningen inne i butiken, säger butikschef Helena Larsson.

Under sommaren, när antalet minskade, valde Citygross i Uddevalla även att testa detta men de flesta kunderna tyckte att det var bättre att hämta utanför butiken. Skulle någon kund inte hinna hämta sin kasse innan lastbilen åker, så tas den in i butiken och kan hämtas där senare.

Hemkörning

Hemkörningen sker över ett större område och det är en annan lastbil som kör denna runda.

– De kör till Lysekil, Munkedal och Trollhättan och då kan tiderna för leveranserna variera, säger Helena Larsson.

Läs även: Lina är förknippad med matkassen

Kunderna som väljer hemkörning av varorna betalar 50 kronor extra för denna tjänst.

– Det handlar väl lite om slaget om kunderna nu. Att köra ut för denna ersättning kanske inte är lönsamt men en hel del kunder vill ha den tjänsten.

Ungefär hälften av kunderna kommer och hämtar utanför butiken och hälften av matkassarna levereras ut.

Förskott

– Kunderna betalar i förskott och när de hämtar kassen visar de en QR-kod och först då dras pengarna från kontot, säger Helena Larsson.

Trots att hon arbetar i butiken sker det då och då att hon själv lägger en beställning på en färdig matkasse.

– Flexkassen är väldigt populär, där kan kunderna byta ut vissa rätter. Vi ser att de vissa veckor beställer en viktväktarkasse, nästa en vegetariskt och den tredje något annat, säger Helena Larsson.

Det är kallt utanför butiken. Solen börjar gå ned och det är en jämn ström med kunder som hämtar sina matkassar, som är packade i lådor.

Evelina Fahleson får hjälp av sonen Lukas att bära den minsta av tre lådor.

– Vi är fem stycken i familjen. Vi brukar beställa Bamse eller den klassiska, det varierar lite.

Matlådor

Familjen beställer inte varje vecka, men eftersom det ofta blir mat över då de beställt sex portioner räcker det även till en del matlådor .

– När vi beställer behöver vi bara handla frukost. Det är ett väldigt enkelt sätt att handla mat, säger Evelina Fahleson.

Hemma möter hennes två andra pojkar upp, Liam och Lennox, samt sambon Stefan Hassel.

Barnen hjälper till att öppna lådorna och packa upp råvarorna på köksbänken.

– Man slipper tänka när man handlar. Annars måste man läsa receptet innan och det är lätt att man missat något som man upptäcker när man ska laga maten, säger Stefan Hassel.

Läs även: Följer kundernas ändrade köpmönster

Oftast är det han som hämtar maten på väg hem från jobbet.

– Det blir även jag som börjar laga en av middagarna eftersom jag är först hemma. Någon gång har det hänt att en grönsak varit dålig eller ett äpple varit klämt, men då har vi sagt till och de har dragit av den kostnaden. Vi är nöjda med dessa kassar och har inte provat några andra.

Citygross har funnits i Uddevalla fyra och ett halvt år och till vintern öppnar en ny butik i Trollhättan.

– Även om varje butik har sin egen budget som ska hållas så samarbetar vi mer än exempelvis Ica-butikerna. Citygross är ett familjeägt företag och vi hjälps åt mer mellan butikerna. E-handeln är ett komplement, säger Helena Larsson.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.