– Det finns en grupp som vill vara på plats alla dagar, som unga med små lägenheter. Utgår man från vad majoriteten vill försämras frivilligheten för andra. Risken finns att vissa tvingas till att jobba på distans, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef vid fackliga Sveriges ingenjörer, till Dagens industri.
Arbetsgivarnas årliga kontorsnota ligger på drygt 87 miljarder kronor. Med en fortsättning av den våg av distansarbete som uppstått under coronapandemin ser arbetsgivarna ett guldläge i att kapa utgifter.
Flera företag och myndigheter har klargjort sådana planer. Enligt konsultbolaget WSP, som på uppdrag av Sveriges ingenjörer har analyserat kontorsmarknaden, kommer 38 procent av arbetstiden att skötas på distans efter pandemin.
Men Johan Kreicbergs varnar för allt för trånga kontor och sämre arbetsmiljö.
– De här 87 miljarderna ska inte visa sig som resultatförbättringar. Varje krona som sparas in på kontoren måste investeras i distansarbetsmiljön. Annars riskerar vi människors hälsa och stora samhällskostnader genom ökade sjukskrivningar.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.