Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Johannes bäst i världen –startade eget bolag

En anställning för danska TV2 byttes mot uppdrag för stora tv-produktioner som danska Let's Dance och Masked Singer när Johannes Skoog startade ett eget bolag. Tillsammans med sin fru, Louise Skoog, valde de att flytta från lägenheten i Malmö till en villa i Trollhättan.
– Jag gillar omväxlingen med olika uppdrag och pressen på mig själv, säger Johannes Skoog som haft en rutinerad och prisad företagsledare som mentor.

Under sin tid som anställd på den danska tv-kanalen vann Johannes Skoog ett internationellt pris i april 2021. I konkurrens med över 70 deltagare från hela världen blev han uttagen till finalen av det norska företaget Vizrts tävling Viz Artist in Residence.

Se inslag från Johannes jobb med Let's Dance och Masked Singer

– Vi var sju som var i finalen. Konkurrensen var verkligen tuff och förstapriset innebar även uppdrag för Vizrt under ett år, vilket jag precis avslutat. Det är egentligen ett smart sätt av dem att knyta till sig de främsta i branschen, säger Johannes Skoog som gick segrande ur tävlingen.

Vinnare av Vizrts tävling Viz Artist in Residence

Han blev den första vinnaren bland de som arbetar med Vizrts grafiska lösningar. Nyligen gjorde han om hela designen med vinjetter och grafik för danska Let's Dance.

– Vi bodde i Malmö och pendlade åt var sitt håll. Louise arbetade på Ikea i Älmhult och jag på TV2 i Köpenhamn. Under pandemin arbetade vi mycket hemma.

Paret bor sedan två år tillbaka mitt ute på landet i Assarebo, söder om Trollhättan.

Växte upp i Vänersborg på samma gata som sin fru

– Vi växte upp på samma gata i Vänersborg och lekte när vi var små. Nu har vi våra föräldrar som bor i husen mitt emot varandra.

Johannes Skoog började under gymnasietiden som ungdomsreporter och fotograf på TTELA. Sedan läste han bildjournalistik i Sundsvall. Efter universitetet arbetade han på Sveriges Radio och TV4 i Sundsvall.

– Jag fick jobb på Expressen och flyttade till Stockholm. Där var det högt tempo och fokus på att vara först. Jag var med i en storsatsning för att lyfta TV-verksamheten i företaget. Vi växte från bara några få personer till att bli en rejäl avdelning. Vi satsade på att bygga riktiga studios och med teknik som används på de stora internationella tv-kanalerna. Efter fem framgångsrika år var det dags för nästa utmaning och där fanns marknadsledande TV2 i Danmark som var riktigt långt fram både journalistiskt, tekniskt och grafiskt.

Inspirerad av naturen utanför huset

I Danmark blev det mer och mer produktion inom grafisk design för program, med allt från seriösa nyhetsprogram till mer lättsamma produktioner.

– När vi hittade det här huset såg vi en möjlighet att flytta tillbaka hit, säger Johannes och tittar ut över de gröna ängarna utanför köksfönstret.

Han berättar att det är ett Vårgårdahus från 2008 och hans fru fick jobb som kommunikatör för just Vårgårdahus.

– En otroligt sammanträffande. Vi trivs otroligt bra, jag jobbar mest hemma men kan gå ut med katterna och få inspiration av naturen. Nu vill jag jobba både lokalt och internationellt, min journalistiska bakgrund är något som brukar uppskattas.

Kom med i mentorsprogrammet

Han visar lite vad han gör på sin dator och hoppas knyta till sig fler uppdragsgivare framöver nu när projektet med Vizrt har avslutats.

Med sitt nya företag, Studio Skoog, vill Johannes hjälpa företag att nå ut med sitt budskap med hjälp av video och grafik.

– Det finns helt nya möjligheter att visualisera sina produkter och tjänster så att man når ut till sin målgrupp.

Även om erfarenheten är stor, trots att Johannes bara är 33 år, så är erfarenheten inte lika stor att driva företag.

– Jag tog kontakt med Nyföretagarcentrum och kom med i mentorsprogrammet. När de matchade mig fick jag en enormt rutinerad företagsledare med lång erfarenhet i Björn Brandt. Vi har träffats varje månad under ett år.

Johannes Skoog var Björn Brandts sjunde adept på sju år. 2018 utsågs Björn även till årets mentor i Sverige.

Styrelseordförande och ägare av Brandts bil

– Det har varit personer i olika branscher. Johannes är en fantastisk kille som har så mycket energi. Jag har trappat ned mitt operativa arbete i Brandts bil och den fjärde generationen har tagit över. Nu är jag ägare och styrelseordförande, säger Björn Brandt.

Björn Brandt mottog utmärkelsen Årets mentor 2018.
Björn Brandt mottog utmärkelsen Årets mentor 2018.

Nästa år ska han ta en paus i att vara mentor, men sedan hoppas han på nya uppdrag.

– Att arbeta med personer i olika branscher är intressant och det har gett även mig mycket. När man möter dem märks det att man har en del i ryggsäcken. Vi fungerar som bollplank och ska inte jobba åt dem, men stötta och hjälpa. Jag har fortfarande kontakt med flera av mina tidigare adepter.

Ölbryggeri och e-handelsföretag

Björn Brandt lyfter fram de lokala jobb som Johannes Skoog gjort under Saabfestivalen och Smaka på Trollhättan, där det var livesändningar.

– Det finns en hel del företag som kan använda sig av den stora kunskap som finns när det gäller presentationer av produkter. Att se vad Johannes gör och hur tekniken kan användas är intressant.

Bland de företagare som Björn Brandt varit mentor för tidigare kan nämnas en ölbryggare och ett e-handelsföretag.

Årets mentorsprogram avslutades nyligen på Innovatum med en gemensam träff. Inom kort drar mentorsprogrammet för nästa år igång med nya adepter och delvis nya mentorer.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.